Debatt

Hotet från Iran måste tas på allvar

Iran är ett av vår tids största hot mot världsfreden. Nu när EU ges chans att ompröva sin hållning gentemot Iran gäller det att skärpa tonen och intensifiera de strategiska insatserna, skriver David Lega (KD), europaparlamentariker.

“Varför borde och hur kan Israel utplånas? Ayatolla Khamenei svarar på nio väsentliga frågor.” Citatet kommer direkt från ayatollans, den Islamiska republiken Irans högste ledare, egna sociala medier-kanaler. Jag skrollar ner. Upprörs. Förfasas. Sida upp och sida ner med hot och hat, ofta med starkt antisemitiska undertoner.

“Den sionistiska regimen är en dödlig cancersvulst och en skada i denna region, som tveklöst kommer dras upp med rötterna och förstöras. Då kommer skammen falla över dem som väljer [att normalisera] relationer med denna regim.”


Alldeles uppenbart ser inte Teheran med blida ögon på att Israel under den senaste tiden upprättat diplomatiska relationer med de i huvudsak muslimska länderna Bahrain, Förenade arabemiraten och Kosovo. Under hashtaggen #UAEStabsMuslims klargörs att “den som sluter fred med smutsiga sionister förråder den muslimska världen med yttersta brutalitet och ges en skamfläck i pannan som för alltid kommer finnas kvar”. Slut citat.

Ayatolla Khameneis Twitter-konto finns på sju språk. Strategin är rak, tydlig och noga genomtänkt. En medeltida förtryckarregim använder sig av moderna medier för att mana islamister i Europa till heligt krig mot Israel, sätta skräck i världens judar och stärka Irans inflytande i den muslimska världen och globalt.

Khamenei vet precis vad han gör. Den iranska mördarregimens kommunikationsinsatser visar förskräckande tydligt på dess onda avsikter. När nätet inte tjänar regimens syften räds man heller inte att stänga ner det helt och hållet. Detta skedde så sent som i fjol i samband med de landsomfattande protester mot regimen som krävde uppemot 1 500 människoliv.

Nyligen nåddes vi också av beskedet att brottaren Navid Afkari, som greps i samband med protester mot regimen, hade avrättats genom hängning.

Brutalt och systematiskt kränker den iranska regimen sina invånares fri- och rättigheter. Men det slutar inte där. Regimen i Teheran är även vår tids största säkerhetspolitiska hot.

Att allt fler länder i regionen nu omprövar sin hållning mot just Israel, den forna ärkefienden, måste ses som ett aktivt avståndstagande mot Irans aggressioner och stormaktsambitioner.

—  David Lega

Ayatollornas målsättning är att bygga en landbrygga som sträcker sig från Persiska viken till Medelhavet för att på så sätt säkra sin dominans, inte bara i Mellanöstern, utan också i Europa och globalt. Genom ombud, som terrorsekten Hizbollah i Libanon och Bashar al-Assads slaktarregim i Syrien, går man bokstavligen över lik för att förverkliga sina ondskefulla planer. Nyligen meddelade Hizbollah att man nu har förmåga att nå riktade mål i Tel Aviv och andra israeliska städer.

Hoten om att utplåna Israel måste tas på största allvar. Fredsavtalen med Israel är mycket välkomna, och mycket goda nyheter. Men det går inte att bortse ifrån att det finns ett samband mellan de avtalen och Irans agerande i regionen. Att allt fler länder i regionen nu omprövar sin hållning mot just Israel, den forna ärkefienden, måste ses som ett aktivt avståndstagande mot Irans aggressioner och stormaktsambitioner.

I Europa bedriver skurkstaten en omfattande underrättelseverksamhet. Så också i Sverige. Den kristdemokratiska politikern och människorättsaktivisten Soheila Fors, som i juli år utsattes för ett bombattentat, blir återkommande hotad och misstänker att regimens hantlangare ligger bakom attentatet.

Häromveckan blev det klart att jag i Europaparlamentet har utsetts till den kristdemokratiska EPP-gruppens förhandlare om relationerna mellan EU och Iran. I den rollen kommer jag driva på för ett EU som skärper tonen mot Iran och som samtidigt bygger upp en operativ förmåga för att mer effektivt kunna upptäcka och bemöta iransk hybridkrigföring, propaganda och spionage.

Mer konkret kommer jag aktivt att verka för inrättandet av en enhet för strategisk kommunikation för Mellanöstern, med särskilt fokus på Iran, inom EU:s utrikestjänst EEAS. I dag finns liknande enheter inom EEAS, bland annat en arbetsgrupp som hanterar hybridkrigföring från Ryssland, experter som ägnar sig åt att upptäcka, bemöta och neutralisera rysk propaganda. På “EU vs Disinfo”-hemsidan kan omvärlden sedan hitta de värsta lögnerna som sprids av ryska medier och regimen i Kreml.

Det är dags att EU granskar Iran lika noga som man granskar Ryssland.

Det finns många goda exempel från länder som ligger i framkant när det gäller strategisk kommunikation som EU skulle kunna ta del av. Jag tänker dels på EU-länder som Estland och Tjeckien, men även stater som Georgien, Ukraina och Israel. Min bedömning är att det bästa vore att involvera alla dessa goda krafter i skapandet av en helt ny enhet som har uppdraget att utveckla en operativ motkraft till mördarregimen Iran.

Europas demokratier måste kraftigt begränsa den iranska regimens möjligheter till påverkan i vår del av världen. Och vi måste agera nu.

Fler artiklar för dig