Debatt
Ord förändrar inte Guds väsen – däremot ibland vår föreställning av honom
Replik. Det är inte språkets uppgift att kopiera verkligheten, däremot kan det väcka nyfikenhet, skriver Sofia Beckne Wastesson.
Varken ord, kläder, gester eller symboler säger i sig själva allt om helheten, skriver Sofia Beckne Wastesson. Bilden: Jesuskonst i ord på Salvation Mountain i USA.
Hassan Saleh (CUSTOM_CREDIT)
"Hur vi kommunicerar med varandra är oändligt viktigt, men inte alltid på det sätt som vi tror – så stark effekt har inte enskilda ord”, skrev språkvetaren Lars Melin i DN tidigare i år (11/1) om den ökande ängsligheten i samhället kring uttryck och benämningar. Också i kyrkorna debatteras språkets dynamik och innehåll. Ord som “Fader” och “Herre” uttrycker något essentiellt om Gud, menar många. Andra tolkar dem metaforiskt. Detta har diskuterats i Dagen, liksom nu i samband med motionen om ny vision i Equmeniakyrkan. Ska den formuleras som att det är mötet med Jesus som förvandlar, eller mötet med Gud som Fader, Son och Ande? “Är Jesus vägen, eller är Jesus i vägen?” frågar sig Lars Gunther retoriskt i sin artikel (2/10), och betonar att församlingar som tydliggör Jesus växer.