Debatt

En chans till nystart med fräsch blick

Eva Skog: Har något av trons och kyrkans innersta väsen blivit tydligare under pandemin och kan vi rent av göra något bättre nu?

Vad är omistliga värden, och vad är uttryck som skiftar med tiden och som också kan få skifta med tiden? Efter mer än ett år av pandemi, och efter att många av oss som förut med regelbundenhet bänkade oss i kyrkan om söndagarna inte haft möjlighet att dela nära gemenskap med andra troende på längre tid än vad vi någonsin förut varit med om, väcks frågan: Har vi lärt oss något? Har något av trons och kyrkans innersta väsen blivit tydligare för oss under denna tid och kan vi rent av göra något bättre nu?

Till Dagens debattbrevlåda har det kommit flera intressanta texter som på ett eller annat sätt behandlar de här frågorna och flera av dem kommer att publiceras på åsikt och debatt framöver.

När jag var barn bilade vi ofta till Spanien om somrarna. Jag älskade det, både den långa resan och tältsemestern intill Medelhavets strand. Mina långa snäckpromenader utmed vattenbrynet, de ljumma kvällarna, palmerna som kantade vägarna. När vi efter några veckor vände hem igen och körde av färjan i Limhamn mötte vi Sveriges välbekanta, kylslagna sensommarluft. Men också något annat: palmer.

Jag kunde inte låta bli att undra varför i all världen man planterat palmer i Malmö.

—  Eva Skog

Någon hade kommit på idén att pryda hamnen med palmer – förkrympta släktingar till sina välvuxna spanska motsvarigheter – och jag kunde inte låta bli att undra varför i all världen man planterat palmer i Malmö. Alla vet att palmer inte hör till den svenska floran och ändå var det detta trädslag man valt att välkomna återvändande landsmän och Sverigenyfikna besökare med. Palmer i Sverige. Som om inte vi har egna vackra trädslag.

Man kan fundera över vilka trädslag församlingen borde plantera, för att fortsätta den liknelsen. Har kyrkan ibland planterat “palmer” – kanske härmat företeelser eller uttryck i det sekulära samhället i sin strävan efter att locka besökare – och så tappat bort något viktigt i den egna identiteten? Eller är det snarare så att vi behöver plantera fler och nya trädsorter, några som skulle bjuda på riktigt god frukt på sikt om vi bara gav dem chans att växa till sig. Vilka ser du ett behov av?

Dagens debattsidor kommer under sommaren att bjuda på en livlig debatt om viktiga ämnen som berör. Som kanske lyfter fram i ljuset just bortglömda eller negligerade värden.

I sommar kommer åsiktssidorna i tidningen dyka upp på lite olika dagar i veckan. På Dagen.se publicerar vi hela tiden nya debattartiklar, så ta till vana att surfa in där med jämna mellanrum. Glöm inte heller att din åsikt är viktig och kan bli den som publiceras i Dagen nästa gång. Skriv ner dina bästa argument i en fråga som upprör dig eller som du brinner för och skickar in din text till oss. Vi behöver varandra, och varandras tankar, för att växa vidare.

Fler artiklar för dig