Debatt

Priset för regeringens politik får betalas av jordens fattiga

De omfattas inte av det som KD benämner som “hjärtlandet”, skriver Göran Lund.

Flera tusen människor har mist livet under jordbävningarna som drabbat Turkiet och Syrien. Precis som Frida Park påtalar i en ledare den 7 februari, är det viktigaste att “kunna bidra med hjälp uthålligt över tid [...] När liv står på spel tappar politiska och diplomatiska krumbukter sin betydelse.”

Trots det hör vi, som Park påtalar, analytiker som hyser “förhoppningar om att Sveriges roll som ordförandeland för EU, dit Turkiets president Erdogan vänt sig med vädjan om hjälp, kan leda till en upptining av de djupfrysta Nato-förhandlingarna”.

Dessvärre präglas regeringen av cynism när det gäller att bistå människor i nöd. Det hjälpte föga att det för Liberalerna och Kristdemokraterna varit en hjärtefråga att bibehålla svenskt bistånd på en anständig nivå, när Sverigedemokraternas hjärta för att skära ner detsamma var så mycket starkare.

När samhället sviker utsatta människor ställs högre krav på civilsamhället.

—  Göran Lund

Därtill gjorde regeringen en tydlig markering när man utsåg Johan Forssell till bistånds- och utrikeshandelsminister. Det var en signal om att hjälp till människor i nöd ska framför allt gynna svenska handelsintressen. När samhället sviker utsatta människor ställs högre krav på civilsamhället.

På Pingströrelsens pastorskonferens talade socialminister Jakob Forssmed (KD) om vikten av ett starkt civilsamhälle. Tomma ord då hans departement samtidigt drar ner på stödet även till organisationer och föreningar.

Priset för regeringens politik får betalas av jordens fattiga människor. De omfattas inte av det som KD benämner som “hjärtlandet”.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar