Tack för samtalet om GT:s gudsbild

Gamla testamentet måste läsas genom Jesu ord.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tack, 70-årig pingstsyster, för att du startade samtalet. Naturligtvis kan man som kristen inte ta till sig Gamla testamentets bild av en blint och urskiljningslöst straffande Gud. Och hans påbud i lagen följer ingen. Det skulle stenas en hel del i så fall.

Dessbättre är vi inte ensamma du och jag. Inte heller Jesus höll allt i ”skriften” för ”sant”! ”Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand. Men jag säger er: Värj er inte mot det onda. Om någon slår dig på högra kinden så vänd också den andra mot honom.” Exemplen är många; Sabbatsbud, stening av äktenskapsbrytande kvinnor.

Gamla testamentet, hur viktigt och rikt det än är, måste läsas genom Jesu ord och handlingar. Det är i honom vi kan finna den enda Gudsbild vi kan ta till oss.

Paulus kan vara besvärlig också. Om vi någon gång i en himmelsk framtid får möjlighet att fråga honom om ett och annat under en korkek så kommer han säga: ”Det blir lätt fel när man läser andras brev”.

 

Lars Gunnar Hjerne, snart 70-årig ”missionsförbunds-GF-broder”

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ann-Christine Karlsten från Frälsningsarmén i Visby berättar om verksamheten i Krukmakarens hur för statsministerparet Stefan och Ulla Löfven.
Foto: Samuel Björk
Foto: Samuel Björk