16 juni 2021

En tidning på kristen grundDokument

Stockholms biskop: ”Gud möter oss inte i glänsande lackskor – utan som ett litet barn”

Julbudskapet om Jesu födelse kan öppna ögonen omkring en förlegad gudsbild av en tvingande och maktlysten Gud, säger biskop Andreas Holmberg.

Stockholmsbiskopen är glad över att i julhelgen få berätta Bibelns skildring kring hur Jesus föddes.

– Det makalösa är att Gud är så angelägen om kontakt med oss människor att han låter sig födas som människa. Han möter oss på vår planhalva. Det är kärnan i julens budskap, säger Andreas Holmberg.

– Han väljer att träda in i den här världen som son till en ogift tonårsflicka, som var från den lilla byn Nasaret på landsbygden, i utkanten av det romerska imperiet.

– För mig berättar det här att Gud närmar sig oss underifrån – inte med maktmedel, eller för att hota oss till lydnad och efterföljelse. Han vill i stället väcka vårt fria gensvar och vår kärlek till Kristus. Han söker vårt hjärta – inte vår fruktan.

– Det är svårt att tänka sig något mer sårbart eller beroende än ett nyfött barn.

Läs mer Julottan vinner fortfarande över midnattsmässan

Ett par små barnskor

Andreas Holmbergs erfarenhet från själavårdssamtal är att en alltför stor del av svenskarna fortfarande har en förlegad gudsbild med sig från konst och gamla filmer med mera. De har bilden av en Gud som är långt borta, svårtillgänglig och som är en upphöjd gammal farbror.

– När jag skulle berätta om Jesu födelse nyligen tog jag med ett par små barnskor som jag själv hade som barn. Det är så här Gud närmar sig oss, i ett par slitna små skor. Inte i glänsande lackskor, utan som ett barn.

– När vi målar bilden av hur Gud träder in i världshistorien väcker det helt andra associationer än dem som många bär på.

Stockholmsbiskopen berättar att hans eget julfirande har blivit alltmer avskalat med åren, och att han tänker fira med familjen.

Läs mer Påven leder midnattsmässa – Charlotta Smeds kommenterar

Att bry sig om sin nästa

För egen del har han deltagit i ekumeniskt ordnade jul-i-gemenskap-samlingar flera gånger.

– Det är en viktig del i det kristna budskapet att Gud kallar oss ut till större gemenskaper. En del av julen är att också bry sig om sin nästa.

– Det finns ibland något socker­sött över julen och julevangeliet på grund av julkort, tavlor och olika julspel. Men i själva verket var ju Jesu födelse oerhört dramatisk.

– Han var ett utomäktenskapligt barn av skam, som föddes vid sidan av djur i en grotta eller liknande. Säkerligen var det smutsigt och utan smärtlindring. Och sedan följde landsflykt till Egypten. Det var en tuff start när Gud lät sig födas, säger Andreas Holmberg.

Läs mer ”Julen bär förväntan om givmildhet och frid”

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Dokument

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar