Familj

Göteborgsvitsar första steget till samtal om Gud

När Jalle Ahlström blev krog­pastor i Göteborg öppnades inte bara en värld in till alla världens göteborgska ordvitsar. Det blev också ett sätt att komma närmare människor som inte gick till kyrkan varje söndag.Numera är det inte krogen som gäller, utan han möter människor i sin egen mottagning.

– Vad är det för skillnad mellan en politiker och en häst, undrar Jalle Ahlström.

Han svarar själv på ordvitsen; ”Hästen kan inte sko sig själv”.

Efter att skrattet har lagt sig säger han att han kan tiotusen ordvitsar till. För under sina sju år som krogpastor på Avenyn lärde han sig att göteborgsvitsarna ofta var första steget in i till mer seriösa samtal. Och även om det var ett tag sedan han var krogpastor sitter ränderna i, och Jalle fortsätter om brandmän som är eld och lågor och pratar slang eller flamländska.

Det är inte bara ordvitsarna som minner om tiden då han var pastor på Göteborgs krogar. I dag, då Jalle fyller 60 år, håller han i begravningen för en stjärnkock, vars önskan var att han skulle leda ceremonin.

Jalle Ahlström berättar att han i botten är pastor i Equmeniakyrkan, men också psyko­terapeut. Han förkunnar en del, men parallellt har han också en egen mottagning där han tar emot för samtal.

Vägen dit gick via krogarna i Göteborg, efter att Equmeniakyrkan valde att anställa honom som riks­evangelist, om än riket han reste runt i var begränsat till Avenyns uteställen. Förutom många samtal fick Jalle Ahlström också stå för mycket av musiken, och han har tre egna skivor i bagaget.

Pastorsfärden gick sedan vidare in i näringslivet, då han fick kontakt med en HR-chef på Eriksson. Jalle bjöds in för att hålla en föreläsning, och efter det anlitades han av företaget.

– Många ville inte gå till företagshälsovården och prata av sig, berättar han.

Som pastor kom han in som en neutral part, och i 18 år stannade han inom näringslivet för att ta emot utmattade, stressade, och deltidssjukskrivna människor.

– Det visade sig att de behövde prata av sig, och ofta hade de existentiella frågor.

Jalle har under årens lopp kompletterat sin pastorsutbildning och blev legitimerad psykoterapeut 2007. Efter det startade han sin egen mottagning.

– Det vanligaste som jag möter är utmattningssyndrom och existentiell ångest.

Jalle säger att även om han är pastor är det viktigt att ha med en läkares bedömning, och det är också bra att ha med sig psykologisk kunskap in till samtalet. Men som pastor kan han också ta med det som vare sig läkare eller psykologer kan ge – en andlig dimension.

– Mitt jobb är att hjälpa människan att möta sig själv, och terapi går ut på att bli försonad, säger han.

– Att gå i terapi är att ha någon att hålla i handen, då man tänder upp rum för rum för att se vad man är rädd för, rum man kanske inte kan öppna på egen hand.

Och som pastor har han också med sig själavården. Han menar att själavården går utöver psykoterapin då den även talar om relationen med Gud.

– Evangeliet passar som hand i handsken för nutidens människor, därför att när man dignar under kravet och är dömd att inte duga, väntar ett djupare möte. Där väntar en vilja som vill mig mera väl än jag någonsin kan vilja själv, och en kärlek som danar mig ny. Ödmjukt och med innerlig medkänsla står den sårade Helaren och väntar på detta möte, om man kommer till sig själv.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig