16 oktober 2021

En tidning på kristen grundFamilj

”Ett äktenskap bygger på samarbete för att hålla kärleken levande”

Ingela och Tomas Hagenfors gifte sig i Skagerhults kyrka i Hasselfors 25 aug 1979 och firar därför nu 40-årig bröllopsdag, så kallat Rubinbröllop. Vigselförrättare på bröllopet var Tomas pappa, Berthil Paulson, med assistans av Ingelas bror, Lasse Svedberg, som var präst där. Paret hade året innan tillsammans skrivit den kända sången ”Äktenskapsbön”, en sång som för övrigt även sjöngs på Tomas och Ingelas bröllop.

1 av 2

Hur träffades ni?

– Ingela var skolevangelist och deltog på en inspirationshelg i Linköping där Tomas var inbjuden att medverka med sång och musik. Tycke uppstod men vi blev inte ett par förrän vi träffades igen fyra månader senare i samband med Allmänna Kyrkliga mötet i Falun. Ingela var delegat för Kristna gymnasist förbundet och Tomas var åter igen där för att medverka som sångare. Då tände det på allvar och det var 13 juni 1976 och sen dess har vi hållit ihop.

Ni skrev bland annat ”Äktenskapsbön” tillsammans – hur är det att jobba tillsammans?

– Texten till ”Äktenskapsbön” skrev vi tillsammans och Tomas satte musik till den. Vi samarbetade på liknande sätt med ytterligare några sånger och Ingela kom ofta med idéer till sånger som Tomas jobbade vidare med.

– Vid sidan av våra ordinarie arbeten har vi haft förmånen att få vara ute och sjunga tillsammans. Först som duettpar och sedan tillsammans med våra barn som ”Familjen Hagenfors”. När flickorna, Julia och Linnea, så småningom flyttade hemifrån så uppträdde vi under namnet ”Gabriel Hagenfors med föräldrar”.

Läs även | ”Jag vill tjäna mer i Guds rike på olika sätt”

1991 bildade vi vårt företag TOMSING där bokstäverna står för våra namn TOMas och INGela. Här fick vi också möjlighet att samarbeta och spela in flera skivor tillsammans.

Läs även | Föreläsaren Mikael Andersson ger ut barnbok på Tomsing

Ni skrev ju sången innan ni var gifta själva. Är det något i texten där ni under åren som gifta har känt att a) där visste vi inte hur rätt vi hade eller b) där kanske vi inte riktigt träffade rätt?

– ”Ett äktenskap i kärlek och ett hem med öppen dörr, ger värme, kraft och glädje till mänskor runt omkring”. Den strofen har varit kännetecknande för hur vi har velat leva, och vi tror och hoppas att många har känt sig välkomna hem till oss. Vi minns särskilt när huset var fullt av tonåringar och vi har glatt oss åt att välkomna gäster.

– ”Gemensamt har de ansvar för den framtid de ska få”. Här känner vi att det hade varit svårt att klara 40 år tillsammans utan att ta hänsyn till och respektera varandra. Ett äktenskap bygger på samarbete för att hålla kärleken levande.

Hur ska ni fira jubileet?

– Vi tjuvstartade firandet redan förra lördagen då vi tillbringade dagen tillsammans med barn och barnbarn på Parken Zoo i Eskilstuna. På lördag ska vi ha en fest där vi kommer att bjuda på ”bröllopstårta” och minnen från 40 år tillsammans.

Läs även | Tomas och Ingela Hagenfors: Så kom sången ”Äktenskapsbön” till

Martin Einald

Martin Einald

Martin Einald är Dagens familjeredaktör.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Familj

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar