20 januari 2021

En tidning på kristen grundFamilj

LP-stiftelsens Göte Edelbring död

Göte Edelbring var i många år föreståndare för flera behandlingshem inom LP-stiftelsens missbrukarverksamhet.

1 av 2

Göte Edelbring avled i fredags, 91 år gammal. Sista tiden bodde han i Bua utanför Varberg.

Under 40 års tid fungerade pingstpastorn Göte Edelbring och hustrun Birgitta som föreståndarpar för Torpahemmet utanför Jönköping, Venngarns slott utanför Sigtuna, Åsbro utanför Örebro samt Dottninggatan i Göteborg. Han var med och startade upp flera av verksamheterna för missbrukare och hemlösa.

Göte Edelbring startade sitt arbete 1969, då han fick kallelsen till Nalen i Stockholm. När LP-stiftelsen ombildades till LP-verksamheten fungerade han senare som tillförordnad föreståndare nationellt under ett år.

Hans liv har skildrats i boken "Uppdrag Insidan", skriven av tidigare Dagenjournalisten och författaren Kerstin Klason. Göte Edelbring var präglad av att visa på att det finns en väg tillbaka, att det går att komma igen.

– Jag mötte en person som var väldigt hängiven och lojal till sitt jobb på LP-verksamheten, Han såg möjligheter i varje människa som han kom i kontakt med, säger Kerstin Klason.

Närmast sörjande är hustrun Birgitta och en dotter med familj.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Familj