Nyheter

Kinna pingstförsamling vill vara ett redskap för att människor ska få möta Jesus

Den 10 september 1972 bildades en pingstförsamling i Kinna och i höst var det alltså dags att fira 50-åringen! 135 personer var med på festen, berättar Karin Hedberg, medlem i församlingen.

De som varit eller är medlemmar, och som har kunnat nås, fick en personlig inbjudan till festen. Festen hölls tidigare i höst. 93 personer var med och bildade församlingen, av dessa är 18 fortfarande medlemmar. I dag är man sammanlagt 165 medlemmar på papperet i församlingen

Karin Hedberg var den som organiserade festen, tillsammans med Stina Isaksson.

Hur var det på jubileumsfesten?

– Det var mycket roligt och många glada skratt. Vi hade försökt att nå alla som någon gång varit med i församlingen och bjudit in dem. Flera av dem som inte kunde komma hörde av sig och tackade och berättade vad församlingen betytt för dem. Vi åt god mat, såg ett bildspel med ett axplock av bilder från församlingens historia. Mycket musik och sång, flera av församlingens missionärer var med och berättade och visade bilder. Det fanns också tillfälle att dela med sig minnen och vad församlingen betytt. Framförallt så var det glädjen över att mötas som präglade festen. Flera av festdeltagarna hade inte setts på många år.

Kinna församlingsjubileum.

Hur skulle du vilja beskriva församlingen?

– En församling med ett starkt missionsengagemang. Sedan många år stöder vi mission i Argentina, tidigare även i Bolivia. Vi understöder en pastor i Moldavien, samt en bibelöversättare genom Folk&Språk. På vårt senaste församlingsmöte beslutade vi om två nya missionsprojekt. I församlingsgemenskapen finns personer från Iran, Afghanistan, Chile, Kuba, Kongo och flera länder. Vi har två halvtidsanställda pastorer och en timanställd barnpastor. Vi har en del barn och många pensionärer, men inte så många medelålders medlemmar. Flera av församlingens medlemmar är mycket engagerade i vår Second Hand som vi driver tillsammans med Erikshjälpen och Elimförsamlingen i Skene. Genom det arbetet stöder vi regelbundet flera sociala projekt med inriktning på barn runt om i världen.

Kinna församlingsjubileum.

Om du ska få önska dig någonting som födelsedagspresent till församlingen – vad blir det då?

– Främst att vi skulle få vara ett redskap för att människor får möta Jesus, men ett böneämne och en dröm vore ju att det skulle flytta in människor i aktiv ålder till vår församling, gärna personer som sjunger och spelar eftersom det är något som vi skulle behöva fler av.

---

Fakta: Pingstförsamlingens historia

År 1917 byggdes Salemkapellet i Björketorp av en grupp som tillhörde Baptistsamfundet. Ledare för detta arbete var Erik Brunegård. 1938 övergick gruppen till pingströrelsen och blev en utpost till Borås pingstförsamling. Senare startades verksamhet i Sätila, Hyssna och Kinna. I Kinna hyrdes Kinnaborgsalen i Kommunhuset och även Lyckeskolan för gudstjänster. 1972 bildades en egen församling, som fick namnet Filadelfiaförsamlingen i Mark och 1975 invigdes den nybyggda kyrkan på Näsgatan 2 i Kinna. I dag heter församlingen Pingstförsamlingen och är ansluten till Pingst – fria församlingar i samverkan.

---

Fler artiklar för dig