09 maj 2021

En tidning på kristen grundJubilar

“Jag älskade alkoholen - det var en av mina första kärlekar”

40-årige Henrik Karlssons blick är riktad mot människor utanför kyrkan.

Alkoholen kom tidigt in i Henrik Karlssons liv. Det uppstod kärlek vid första droppen. Efter en lång kamp blev Henrik fri och fann en tro på Jesus. Nu är det kärleken till honom som formar livet.

Redan som 11-åring öppnade Henrik en spritflaska och smakade.

– Min första tanke var “wow, varför har jag inte gjort det här tidigare”.

Men redan vid andra mötet med alkoholen fick han känna av dess baksidor. Henrik blev alkoholförgiftad och det skulle sedan dröja till högstadiet innan drickandet tog fart.

I årskurs sju drack han varje helg.

– Jag älskade alkoholen. Det var en av mina första kärlekar. Berusningen var en kärlek, att få dricka saker som förändrade mitt sinne.

Tyngre droger och hemlöshet

I åttan började Henrik röka cannabis och de kommande två åren drack han alkohol varje dag. Efter ett och ett halvt år på gymnasiet hoppade han av och hade vid den tidpunkten börjat använda tyngre droger. Som 19-åring kom han in på ett behandlingshem för första gången.

Efter det träffade Henrik en tjej och i tre år var han nykter. Men när relationen sprack föll Henrik ner i ett ännu större mörker än tidigare.

– Jag började ta amfetamin igen och gick ner mig ordentligt. Jag levde bostadslös och drev omkring på gatorna i Malmö och tiggde pengar. Konstigt nog kändes det samtidigt som en otrolig frihet, jag brydde mig inte om någonting.


“Om du finns, hjälp mig”

2006 kom Henrik in på ytterligare en i raden av behandlingar. Denna skulle visa sig bli den sista. Den 4 augusti, uppfylld av abstinensen, ropade han till Gud.

– Det var en inre kamp, jag tänkte på uppmaningarna jag fått om att vända mig utåt och be om hjälp. Så jag bad, “Jesus om du finns, hjälp mig”. Det var som att abstinensen rann av mig och jag blev lugn och somnade.

Vägen därifrån till ett nyktert liv var en fortsatt kamp och Henrik glömde bort bönen han bett. Men ett och ett halvt år efter händelsen på behandlingshemmet började han fundera mer på Gud. Tillsammans med sin fru hamnade han på ett möte i Karlstad pingstkyrka.

– I lovsången mötte jag samma känsla som jag hade känt ett och ett halvt år tidigare. Jag bestämde mig för att gå den vägen. Jag förstod inte allt, men beslöt mig för att prova.

Först tänkte Henrik att livet som kristen mest skulle påverka hans söndagar. Men efter att ha blivit bjuden på lunch av LP-kontaktens ledare i Trollhättan – där han fick vittna för sin före detta langare – hade Henrik funnit en plats där tron fick uttryck i vardagen.

– Jag kände att det här vill jag hålla på med. Jag tog ledigt från jobbet varje fredag för att kunna vara med på LP-kontaktens luncher.

Henrik kände att han ville fördjupa sin tro och läste under 5-6 år teologi på deltid. Under den tiden fick han jobb både som föreståndare för LP-kontakten och social pastor i Trollhättan pingst.

Stort motorcykelintresse

I dag ägnar han merparten av sin tid åt familjen, jobbet och sitt tvåhjuliga intresse.

– Min stora passion är att köra motorcykel. Jag är med i den kristna mc-klubben Conquest MC och vi hänger med klubbar och människor som inte har så bra rykte. Vi pekar inte finger, men de vet att vi är kristna.

Henrik har ett stort hjärta för människor som upplever att de är långt bort från Gud.

– Just de människorna drog Jesus till sig. Jag tänker på Sackeus, till exempel. I Bibeln står det “som alla dog i Adam, fick alla liv i Jesus”. Vi fokuserar lätt på att alla dog i Adam, men det står också att alla fick liv i Jesus”. Han söker efter alla.


---

Fakta: Henrik Karlsson

Bor: Trollhättan.

Familj: Hustrun Josefina och barnen Alva, Bella och sonen Eliah.

Arbete: Social pastor och LP-föreståndare i Pingst Trollhättan samt anställd på LP Riks.

Firar födelsedagen: Med familj på en restaurang.

Önskar sig: Hyra Harley Davidson i USA nästa år.

Bästa mc-vägen: Ju kurvigare desto bättre.

---

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Jubilar