Jubilar

Roland Utbult: “Jag är inte färdig med mitt uppdrag”

Sångaren och politikern Roland Utbult fyller 70 år och summerar livet med tacksamhet, samtidigt som han ser fram emot nya uppdrag.

– Nu känner jag att jag är 100 procent tillbaka. Det känns väldigt bra eftersom jag var väldigt illa ute. Samtidigt tänker jag på alla som kämpar, säger han.

Han syftar på, när han för drygt ett år sedan, kämpade för sitt liv och var nära att dö i covid-19. Tacksamheten att vara vid liv återkommer han till under vårt samtal.

Han befinner sig i lägenheten på Öckerö, omgiven av grönska och med gångavstånd till havet. Han och hans fru Marie har haft sin dagliga morgonandakt då de läser ur andaktsböcker, Bibeln och ber tillsammans.

– Det är jätteviktigt, det är fundamentet för resten av dagen. Ta det som en utmaning från mig, att ha en andakt varje morgon, säger han.

Rutinen med morgonandakter innan frukost har han och Marie haft sedan de träffades 2016 och sedan gifte sig 2017.

– Min första fru Marianne flyttade till himlen 2016. Marie, som jag gifte om mig med, hade en liknande historia. Hennes man Lasse Nylén flyttade till himlen 2012.

Marie och Roland.

På vardagarna tar arbetet i riksdagens utskott vid. Roland Utbult varvar uppdragen som kultur- och idrottspolitisk talesperson för Kristdemokraterna med att på helgerna ägna sig åt musiken. Just nu är fokus att lansera senaste skivan “Längs vägen”, som släpptes i juni 2020.

– Jag fortsätter turnera i den mån det finns möjlighet. Flera helger är bokade till hösten. Marie och jag gör en del saker ihop. Hon talar och jag sjunger, det är väldigt roligt. Maries och mitt gemensamma uttryck är tacksamhet.

En film om hans liv är också på gång berättar han.

– Det är en filmare som har valt att följa mig. Han har följt mig i flera år. Det kommer en dokumentär om mitt liv i mars nästa år.

– Mycket av det som förgyller mitt liv finns nära mig: Min stora familj med mina och Maries barnbarn, att ta båten ut på havet eller att ta en “gofika” på något mysigt ställe.

2022 är valår och Roland Utbult hoppas få fortsätta sitt arbete i riksdagen. Bortsett från att han tycker det är för få personer över 65 i riksdagen, upplever han att han inte är färdig med sitt uppdrag.

– Jag vill lyfta de kristna värderingarna i politiken. Det är viktigt för mig. Det är mitt uppdrag att kämpa för.

Han sitter i kulturutskottet men hans största hjärtefråga är att sätta ljus på utsatta barn och ungdomar som lever i familjer med social och ekonomisk misär. För tio år sedan tog han för första gången ton i riksdagen och sjöng “Elsas visa” när det var hans tur i talarstolen, vilket uppmärksammades i riksmedia.

– Det har hänt vid tre tillfällen att jag sjungit i riksdagen. Varje gång har det tryckt på inifrån “nu är det dags” liksom. Och då är jag väldigt svårstoppad när jag får den upplevelsen.

Engagemanget för de utsatta fick han när han år 2000-2009 arbetade på Räddningsmissionen i Göteborg. Det var här tanken att engagera sig politiskt föddes.

– Jag fick en upplevelse av att det går att förändra människors liv och då går det att förändra samhället.

Roland Utbult med sin gitarr.

Till sin hjälp att göra det har han musiken.

– Sången och musiken når in på ett sätt i hjärtat som inte mycket annat gör. Det är en stark kraft.

Min första fru sa ”du är född till att skriva sånger om Jesus”.

Sedan han började sin sångarbana 1975 har han skrivit cirka 300 sånger varav 170 spelats in, enligt egna noteringar.

– När jag summerar mitt liv ser jag att Gud har varit trofast och jag har fått möjlighet att vara med och uppmuntra och välsigna andra genom både musiken och politiken, säger han och förklarar att han och Marie snart ska packa för att åka upp till vardagen i Stockholm.

---

Fakta: Roland Utbult

 • Familj: Frun Marie och sönerna Carl och Marcus med familjer
 • Bor: Öckerö och Lidingö
 • Aktuell: Fyller 70 år den 24 maj. Firar födelsedagen med familjen.
 • Önskar sig i present: En snygg taklampa.
 • Intressen: Förutom musik och politik är stora intresset fotboll. “Jag tycker det är konst. Min fru håller inte med, men jag tycker det.”
 • Favoritlag: Barcelona och Favoritspelare: Lionel Messi.
 • Rolands smeknamn på Öckerö: Nacka (efter fotbollsspelaren Nacka Skoglund).
 • Motto: Min son Marcus sa när han var 14 år: “Pappa du måste våga lite mer, riskera lite mer och tro lite mer.” Det har jag haft som min ledstjärna i livet.
 • Bakgrund: Uppväxt på Öckerö. Började tidigt musicera. Letade musiker på de tio öarna och startade en orkester. Musikaliska förebilder var Jerry Lee Lewis och Carole King. Roland Utbult spelade in sin första skiva 1975. Har sedan starten skrivit cirka 300 sånger.
 • Bästa låt han skrivit, enligt honom själv: “Till vår Gud”.
 • Favoritbibelställe: Joh 15:16-17

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig