Jubilar

Peter Ågren upplever polisyrket som ett kall från Gud

Visar sitt sociala engagemang även i Frälsningsarméns musikkår

Han klev in på polisskolan när han var 20 år – och gifte sig ungefär samtidigt. Nu har han jobbat som polis i fyra decennier. Det sociala engagemanget har följt Peter Ågren i både yrkeslivet och i församlingslivet.
– Jag vill göra skillnad, säger han.

Det stundar 60-årsfirande för Peter Ågren. Men det finns också annat att jubilera. Det är inte länge sedan han och hustrun Carina firade sin rubinbröllopsdag efter 40 år tillsammans som gifta. Två barn som är utflugna med egna familjer har det blivit. Tiden går fort konstaterar Peter Ågren och hänvisar till att hastigheten märks inte minst när han tittar på barnbarnen.

– Det gäller att investera klokt i den tid man har, säger han.

Polisuppgiften i centrala Stockholm ska vi återkomma till. Men Peter Ågren har också ett liv vid sidan om. Han är uppvuxen inom Citykyrkan i Stockholm (pingströrelsen), men finns numera i Frälsningsarmén på Östermalm i huvudstaden, där han också spelar soprankornett i Frälsningsarméns musikkår. Övningar varje onsdag, och så är man ute på stan och spelar med jämna mellanrum, eller arrangerar konserter.

Sommarhus i baptistkapell

– Jag började med kornetten i Citykyrkan i slutet på 1960-talet. Efter några års paus blev jag upplockad av en granne som tog med mig till Frälsningsarméns musikkår. Det är jätteroligt att spela. Dessutom kombinerar vi musiken med engagemang för Frälsningsarméns sociala arbete, säger han.

På somrarna tar sig Peter och hustrun gärna till sommarstället i Dalarna för att koppla av. Sommarhuset är ett gammalt baptistkapell i hans farmors hemtrakter. Där var farmor, Olga Ågren, evangelist för ganska många år sedan nu. Bärplockning, ströva i skogen, fiske och att koppla av i största allmänhet brukar stå på programmet.

En och annan Italienresa har det också blivit genom åren – och Peter Ågren återvänder gärna dit framöver.

Pappa var polis

Polisjobbet beskriver han som ett ganska självklart val när han var 20 år och klev in på polisskolan. Hans pappa var polis, så en viss insyn i arbetet hade Peter redan från ungdomstiden. Under åren har han jobbat både som tunnelbanepolis och på ungdomsroteln samt varit chef för olika enheter som Klara-, Södermalms- och Norrmalmspolisen.

Just nu har han ett tidsbegränsat uppdrag som regional kommenderingschef för polisens säkerhetsarbete i samband med det kommande riksdagsvalet, och har större operativa händelser på sitt ansvar.

– Jag ska svara för att våra politiker och folkvalda kan känna sig säkra och trygga, och säkerställa att våra demokratiska processer kan fortgå med valmöten, demonstrationer och andra opinionsyttringar.

Polisen Peter Ågren

Tron ger kraft

Vad är då det bästa med att vara polis? Peter Ågren hänvisar till spänningen och att ha får vara med och göra skillnad mitt i det som diskuteras i tidningarna, exempelvis kring de sprängningar och skjutningar som drabbar samhället just nu. Den kristna tron då? Vad betyder den i arbetet? Peter säger att det är en kraftkälla att falla tillbaka på, och att kunna känna ett hopp i till synes hopplösa situationer. Han tycker också den är en hjälp i att förstå kampen mellan gott och ont, och för att förstå varför människor i bland gör som de gör.

Nu ser Peter Ågren fram emot att få jobba ett antal år till. Det finns mycket kvar att göra inom polisen. Men sedan kan det bli mer tid för både kornetten, barnbarnen och för att läsa en och annan teologisk bok och Bibeln, säger han.

---

Fakta: Peter Ågren

  • Aktuell: Fyller 60 år lördag 4 juni.
  • Familj: Hustrun Carina samt två vuxna barn och tre barnbarn.
  • Bor: I hus i Sollentuna.
  • Yrke: Polis.
  • Intressen: Spelar soprankornett i Frälsningsarmén, familjen, stuga i Dalarna, läsa teologisk litteratur.
  • Firar: Med familjen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig