Jubilar

“Vi mådde illa när vi gick in i affärer efter att vi kommit hem”

Jubilaren Elin Hammarberg om erfarenheterna från Indonesien och planerna på ett nytt politiskt parti

Genom tv-serien “Familjer på äventyr” fick svenska folket följa familjen Hammarbergs vistelse i Indonesien. Sju år senare påverkar erfarenheterna från missionsfältet fortfarande familjens liv. Nu fyller Elin Hammarberg 45 år och är åter redo att slänga sig ut i det okända.

När pandemin bröt ut bestämde Elin Hammarberg sig för att göra en insats i vården. Hennes ordinarie arbete på Frälsningsarméns sociala enhet i Stockholm hade satts på paus, så hon tog på sig sjuksköterskekläderna igen.

– Det var bara att bita ihop i två år, beskriver hon.

Hur tog du dig igenom det?

– Jag har varit i miljöer där människor tvingats streta på mycket mer än vad vi behövde göra, så jag försökte sätta det i perspektiv.

Hon tänker särskilt på Etiopien och Tanzania där hon gjorde praktik. Och på Indonesien där hon under två år var utsänd tillsammans med sin familj.

Tv-team följde med

Genom SVT:s serie Familjen på äventyr kunde svenska folket följa familjens vardag i Indonesien och Elins arbete som sjuksköterska. Dag och natt under tre veckors tid var tv-teamet i hasorna på familjen. När de hade åkt tänkte Elin: “Aldrig mer”. Men hon är ändå glad för serien och den positiva responsen efteråt.

– Vanligtvis när missionärer kommer tillbaka till sina församlingar, uppfyllda av stora berättelser, är det få som vill lyssna, tyvärr. Men vi fick mycket gratis eftersom folk sett oss på tv. Serien lyckades framställa vårt liv på ett intressant sätt.

Familjen Hammarberg bodde två år i Indonesien, utsända från Frälsningsarmén. Deras vardag filmades och sändes i SVT.

Hur har erfarenheterna från Indonesien påverkat ert liv i Sverige?

– I Indonesien fick vi se att det går att leva enklare och att ändå vara generös. I Sverige är det lätt att dras med i hetsen kring att köpa massa grejer som man egentligen inte behöver, bara för att alla andra gör det.

– När vi precis kom hem mådde vi illa när vi gick in i affärer och såg alla mängder av saker som fanns att välja på.

Vill leva enklare

I dag försöker Elin och hennes man att leva enklare: de äger ingen bil, konsumerar mindre än tidigare och arbetar båda 80 procent.

– Att jobba 100 procent och leverera på den nivå som förväntas gör att man inte har någon kraft kvar till annat. Men vi vill ha ork att engagera oss, tid att vara närvarande i nuet – kanske stanna till om vi möter någon som behöver hjälp.

En av Elins främsta drivkrafter är att arbeta för medmänsklighet. Hon har länge gjort det genom sitt kyrkliga engagemang, men tar nu steget in i politiken.

Satsar på valet 2026

De senaste åren har hon deltagit i samtalen som förs i forumet “Nya principer för politik” och utifrån det föddes en tanke på att starta ett nytt parti. Partiet, som ännu inte har något namn, kommer satsa på valet 2026. Just nu håller de på att mejsla fram ett partiprogram där fred, samexistens, välmående och kunskap är uttalade prioriteringar. Elin Hammarberg har en kort period som aktiv i ett politiskt ungdomsförbund i bagaget, men hoppas kunna vara med och bygga något annorlunda denna gång.

– Det som avskräckte mig då var det politiskt spelet och ledare som var mer attraherade av makt än av ansvar. Tanken med det nya partiet är att låta fler röster komma till tals och föra respektfulla politiska samtal med nyfikenhet på olika perspektiv.

– Hela den här processen har fyllt mig med hopp om att det går att göra politik på ett nytt sätt.

---

Fakta: Elin Hammarberg

Ålder: Fyller 45 år den 10 juni.

Familj: Gift med Marcus, sönerna Albert, 14 år, och tvillingarna Arvid och Gustav, 12 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Sjuksköterska på Stockholms sjukhem, går “Höj Rösten”, politikerskola, frälsningssoldat i Vasakåren.

Intressen: Människor, förändringsprocesser, inkludering, skriva, musicera.

Favoritbibelord: Fil 4:6

---

Fler artiklar för dig