Jubilar

Anders Jarlert: Avsaknaden av mor- och farföräldrar väckte intresset för kyrkohistoria

Kyrkohistoria är ett ämne som alltid har fascinerat Anders Jarlert. Att förstå hur prästerna levde förr och vilka levnadsvillkor de hade, ger en förståelse för vilken genomslagskraft undervisningen fick hos den lokala samhällsmedborgaren, menar han.

– Jag ser kyrkohistorien som ett enda möte. Mötet mellan undervisningen och de verkliga människorna. Det har betonats att 1500-1600 talets präster var överhetens förlängda arm men fram till 1910 var prästerna beroende av jordbruket. De brukade jorden och var väl förankrade i det lokala samhället.

När prästgårdarna lades ner gick något förlorat, anser han.

– I dag kan man säga att vi har för lite av lokalsamhällets präster. De bor på annan ort och tjänar i ett annat pastorat. De möter inte samhällsmedborgaren i den lokala matbutiken och samtalar.

Anders Jarlert är författare och professor i kyrkohistoria vid Lunds universitet. Han är också präst i Svenska kyrkan och sedan 2001 redaktör för Kyrkohistorisk årsskrift. Han har skrivit 17 böcker och en mängd artiklar i ämnet kyrkohistoria och har fler pågående forskningsprojekt. Inte sällan i sitt forskningsarbete får han användning av tidigare utgivet material.

– Ju äldre man blir kommer man tillbaka till det som varit. Ibland får böcker och artiklar en funktion man inte tänkt. Man får tänka ett varv till på dem. Det tycker jag är väldigt spännande.

Hans egen bok Emanuel Linderholm som kyrkohistoriker, är en av dem han ofta återvänder till. Om sonen till en skomakare som växte upp under fattiga förhållanden och blev professor, präst och teolog.

I drygt tio år har Anders Jarlert lett forskning och skrivit fyra biografier om hur präster levde förr och vilka levnadsvillkor de hade. Fyra biografier till är planerade. Han räknar med att arbetet kommer att ta ytterligare tio år.

– Till min hjälp har jag två medarbetare som nu fyllt 90 år, och även en yngre. Det är ett gemensamt uppdrag över tid. Även många släktforskare har hjälpt till.

Syftet är att försöka ge en helhetsbild av kyrkohistorien och prästernas liv. Dyka djupare och ge en mer nyanserad bild än den offentliga.

– Det kan finnas stora gap. Jag har mött präster på ett personligt plan. Det har metodiskt varit ett väldigt intressant arbete.

Anders Jarlert själv växte upp i ett troende hem och en personlig händelse gjorde att han fattade intresse för ämnet kyrkohistoria.

– Under min uppvuxen träffade jag aldrig mina farföräldrar och morföräldrar. De var redan döda. Det är mina föräldrars berättelser jag levt med. Andra barn som kunde besöka sina äldre släktingar, för dem räckte det med det, men avsaknaden för mig väckte en nyfikenhet.

Nu fyller han 70 år och kan se tillbaka på ett liv där han varit produktiv och fått fina utmärkelser för sitt arbete. En anledning till framgången, enligt honom själv, är att han inte lämnar arbeten halvfärdiga.

– Tvekar och vacklar gör jag, men jag fullföljer alltid.

När Dagen pratar med honom har han klippt gräset på förmiddagen, ägnat tid åt ett arbete om ärkebiskopen Erling Eiden samt förberett ett föredrag han ska hålla i Köpenhamn

– Omväxling är min livsluft. Jag lärde mig tidigt att ha fler bollar i luften. Olika saker blir en avkoppling från det andra. Det förutsätter en hög grad planering men också en hög grad frihet. Jag blir nervös av att göra ingenting.

Med åldern har han dock hittat en behaglig balans.

– Jag sitter inte uppe helt plötsligt till 02 på natten med min forskning. Sömnen är viktig. Med åren har jag lärt mig vad som är möjligt. Med Guds hjälp är allt möjligt, men det innebär inte att jag ska göra allting.

---

Fakta: Anders Jarlert

Bor: Göteborg

Familj: Fru, barn och barnbarn

Aktuell: Fyller 70 år den 28 juni.

Firar: Med uppvaktning av institutionen och medarbetare, firar med familjen i olika omgångar. Barnbarnen kommer till midsommar.

Önskar sig: Att ryggoperationen ska gå bra i september.

Intressen: Musik, lösa korsord.

Värt att veta: Är president i den internationella organisationen för kyrkohistoriker.

Bakgrund:

1977 – Prästvigdes

1999 – Blev professor

Seniorprofessor sedan 2019

Har även organist och kantorsexamen.

Böcker i urval:

Emanuel Linderholm som kyrkohistoriker

Göteborgs stifts herdaminne 1620-1999. Del 1

Drottning Victoria: ur ett inre liv: en existentiell biografi

Utmärkelser i urval:

2010 Kungliga Patriotiska sällskapets stora guldmedalj för betydande gärning.

2013 Av Svenska Akademien tilldelad Axel Hirschs pris

2021 Av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur tilldelad pris från Harry Karlssons fond för folklivsforskning.

(källa: Wikipedia).

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig