Jubilar

”Kyrkan är kallad att vara Jesus händer och fötter”

50-årsjubilaren Emil Mattsson önskar att att kyrkan hade lite mer samhälleliga uttryck och inte bara gudstjänster

Att barn och unga lever i utanförskap och riskerar missa sin chans till ett värdigt liv, är något som ständigt gnager i Emil Mattsson. Till vardags jobbar han som verkställande direktör för den ideella hjälpföreningen Räddningsmissionen. På helger rycker han in som scoutledare,

– Samhället skriker efter frivilliga som kan stötta upp i samhället, säger Emil Mattsson som, när Dagen fångar honom, befinner sig på ett scoutläger i Sundviksgården utanför Uddevalla.

Den här helgen jobbar han ideellt som scoutledare för ett gäng barn i lågstadieåldern.

Behovet av att stötta upp och finnas till för dem som hamnar utanför samhällets välfärdssystem, finns alla veckans dagar, hävdar Emil Mattsson. I tio år har han varit direktor för föreningen Räddningsmissionen som har 140 anställda.

– Visionen är att varje människa, varje individ, har rätt till ett värdigt liv, säger han.

Räddningsmissionen fungerar som extra stöttepelare i samhället, förklarar han. Akuta och långsiktiga lösningar för barn och vuxna som lever i utsatthet, skolsatsningar, migration och matbutiker är några områden som verksamheten berör. Likt en levande organism, anpassar sig arbetet efter de behov som finns. En metod som också bjuder på utmaningar, säger Emil.

– Verksamheten kan vara svår att förutse. Det är en styrka att vara flexibla, men ibland är det lite väl spännande.

I sitt dagliga arbete jobbar Emil med utvecklingsfrågor, möter chefer och försöker skapa samarbetsmöjligheter på olika sätt.

Huvudmän för Räddningsmissionen är dryga trettiotalet kristna församlingar i Göteborg.

– Vi är en bred och mångfasetterad verksamhet. Det gäller att kunna hantera den komplexiteten, att hålla fast i sin tro, ideologi och sitt varför.

En manlig person tittar in i kameran.

Hur gör du det?

– Jag har inga mirakelkurer, men för egen del skulle min tro inte klarat sig om jag inte vecka efter vecka fick fira gudstjänst. I organisationen är vi också noga med att hålla fast vid praktiker som bön, sång och ljuständning.

Emil Mattsson växte upp i vad han beskriver som en varmt troende familj som tillhörde Pingstkyrkan i Bohus. Tron på Gud har följt honom sedan barnsben, förklarar han.

– Det finns inget före och efter, utan är en miljon mikroöverlåtelser genom åren. I dag lutar jag mig inte så mycket på min egen tro utan håller i den kyrkan har.

Innan han blev direktor på Räddningsmissionen jobbade han i fem år som rektor på en gymnasieskola. Dessförinnan var han lärare i religion, samhällskunskap och musik. Det är inom skolans värld hans hjärta slår extra slag att få se en förändring i samhället.

– Det är så många barn som inte har tillräckligt bra skolor. Det är en skandal i ett välfärdssamhälle. En tickande bomb.

Räddningsmissionen har startat fler skolor i utsatta områden i Göteborg och här ser Emil en möjlighet för kyrkan att haka på.

– Kyrkan är rik på många sätt, men jag önskar att den hade lite mer samhälleliga uttryck och inte bara gudstjänster. Kyrkan är kallad att vara Jesu händer och fötter. Det är öppet mål att ta över samhällsfunktioner som inte fungerar.

Fler skolor, boenden för hemlösa och familjerådgivning är några funktioner han tror kyrkan skulle kunna bidra med till samhället.

– Jag är i grunden positiv och försöker se möjligheter. Älskar visioner och framtiden. Sämre på att hantera vardagens nötande. Jag säger ja till saker, andra får göra riskanalyser.

Men innan han angriper något nytt projekt ska han ha lite efterlängtad semester. Några veckor på Brännö väntar samt att tågluffa till Korsika.

– Det ska bli underbart att hämta ny kraft. Mitt arbete är lite som att vara bonde. Man har jobbet med sig hela tiden. Men jag hoppas på en lugn sommar.

---

Fakta: Emil Mattsson

Bor: Göteborg

Familj: Frun Monika och tre barn.

Aktuell: Fyller 50 år den 6 augusti.

Firar: Med en stillsam födelsedag. Hyr ett kapell med familjen ute på Brännö.

Önskar sig: Tid tillsammans med familjen, att få njuta av bad, glass och pizza.

Intressen: Löpträning, vara ute i naturen, spela musik (piano och dragspel) och vara på scoutläger.

Favoritbibelord: Jeremia 29:7

---

Fler artiklar för dig