Jubilar

Lumparkompisens prästdröm blev verklighet

Jörgen Klingstedt: Att få möta människor i olika livssituationer är en stor förmån

En bibelläsande lumparkompis, en dröm och en ungdomskör i EFS. Det är några faktorer som bidrog till att Jörgen Klingstedt blev präst.
– Det var inte alls självklart för mig att gå den vägen, men jag är glad att det blev som det blev, säger han.

Förutom att sköta en prästs vanliga arbetsuppgifter har Jörgen Klingstedt även ansvar för verksamhet, personal och ekonomi.

– Jag har en arbetsledande tjänst och trivs, men det innebär många utmaningar. Inte minst efter pandemin där mycket av verksamheten låg nere i två år. Vi är mitt uppe i en nystart, förklarar Jörgen som är präst i Kågedalens församling.

Den senaste tiden har anmälningarna till dop ökat markant, vilket han tycker är inspirerande:

– Sedan början av juli har jag haft ett eller två dop varje helg. Det är glädjande att många familjer som inte kunnat döpa sina barn under pandemin återkommer och vill göra det nu i stället, säger han.

Kåge ligger drygt en mil norr om Skellefteå vid E4:an. I motsats till många andra samhällen i glesbygd ökar befolkningsantalet som ett resultat av att många flyttar dit. Förklaringen är att Northvolt bygger Europas största batterifabrik i Skellefteå.

– Bostadsbyggandet har verkligen skjutit fart. Det byggs så det knakar, också här i Kåge, konstaterar Jörgen och berättar att han nyligen tvingades uppsöka en däckfirma för att en spik trängt in i bildäcket.

– Däckspecialisterna har fullt upp. Tydligen har var och varannan invånare i Skellefteå numera pyspunka på sina bilar och cyklar på grund av allt byggande, säger han med ett skratt.

Hamnar i fokus

Jörgen verkar vara en person som har nära till sina känslor, och han säger att präst är ett yrke som ofta väcker reaktioner.

– När jag berättar för någon som inte känner mig att jag är präst brukar personen reagera på två sätt. Antingen blir personen nervös och lovar att sluta svära, eller väldigt intresserad och vill veta mer om vad en präst gör.

Köpte egen bibel

Att han valde prästbanan beror till stor del på två erfarenheter. Den ena inträffade under lumpartiden på P5 i Boden:

– En av mina lumparkompisar var flitig bibelläsare. Vi pratade en hel del om Gud och kristen tro. Det sådde ett frö i mig och ledde till att jag köpte en egen bibel och började läsa.

– En annan lumparkompis hade tidigare en nattlig dröm där jag var präst, och det var innan jag börjat intresserat mig för trosfrågor. Vi skrattade åt det komiska i drömmen, för jag hade inga som helst planer på att bli präst.

Sjöng i ungdomskör

Den andra erfarenheten som gjorde intryck, kom när han fick kontakt med EFS ungdomskör i Skellefteå:

– Jag har alltid gillat att spela gitarr och i EFS upptäckte jag glädjen i att sjunga tillsammans med andra. Vi var över hundra sångare och hade en härlig gemenskap, berättar han.

Käppar i hjulet

Planen var att utbilda sig till arbetsterapeut, men beskedet att han inte blev antagen till utbildningen satte käppar i hjulet.

– Då valde jag att läsa teologi i Uppsala, som var mitt andrahandsval. När jag flyttat dit fick jag besked att jag kommit in på utbildningen till arbetsterapeut i Umeå på en reservplats. Men då hade jag redan börjat tänka om och bestämde mig för att fortsätta plugga teologi.

Det dröjde tre år innan tankarna på att bli präst fick fäste, och att det blev så har Jörgen aldrig ångrat:

– Att få jobba med Bibelns texter och möta människor i olika livssituationer är en stor förmån.

---

Fakta: Jörgen Klingstedt

  • Aktuell: Fyller 55 år den 30 augusti.
  • Gör: Präst och arbetsledare i Kågedalens församling, Svenska kyrkan i Skellefteå.
  • Familj: Hustrun Lisa samt barnen Clara, 25, Otto, 22, och Maja, 18 år. Är även stödfamilj för Matthew, 14 år.
  • Intressen: Musik, spelar gitarr och skriver låtar om livet och tron på Gud.
  • Favoritlag: Skellefteå AIK. Spelade ungdomshockey i klubben.
  • Ser fram emot: Älgjakten som börjar den 5 september kl 04.26.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar