Jubilar

”Tron är ingen framgångssaga - den rymmer både smärta och hopp”

Linköpings domprost Mattias Bähr fyller 50 år

Kyrkan har alltid varit viktig för Mattias Bähr. Sedan drygt ett år tillbaka är han domprost i Linköping och hoppas bidra till att ännu fler människor ska få ta del av kyrkans skatter. Nu fyller han 50.

Mattias Bähr minns tydligt sin pappas 50-årsdag. Pappan, som var pastor inom pingströrelsen, hade bjudit in till stort öppet hus och vardagsrummet var fullt med presentblommor. När gästerna hade gått poserade han framför blomsterhavet och hans fru tog en bild som sedan framkallades och sattes i fotoalbum.

När sonen Mattias Bähr nu fyller 50 blir det också öppet hus. Men han tror inte att det blir något blom-foto.

– I dag scrollar man nog Facebookhälsningar i stället, säger han.

Minnet av pappans 50-års dag har blivit tydligare ju närmare sin egen födelsedag Mattias har kommit. Han har slagits av vilket annorlunda samhälle vi lever i idag, hur snabbt utvecklingen har gått. Tempot är högre, utmaningarna fler.

– Vi lever i ett ständigt brus, det finns så många aktörer som vill ha vår uppmärksamhet. Nyheter når oss direkt och det är lätt att bli nedslagen av allt mörker som vi möter. Då är det viktigt att försöka sålla – och att behålla hoppet, vilket är något annat än att vara optimistisk.

Hur gör du för att behålla hoppet?

– Grunden är att påminnas om Kristi död och uppståndelse – centrum i den kristna tron. Att be, läsa Bibeln och ha goda samtal hjälper mig.

Mattias Bähr med hunden Bella.

Mattias Bähr har varit kristen så länge han kan minnas. I Pingstkyrkan i Kalmar fick han sitt första möte med tron och än i dag bär han med sig hängivenheten som fanns i församlingen. Men redan från början har han varit ekumeniskt sinnad och under sina personalvetarstudier i Östersund, mötte han en präst som blev en viktig vägvisare.

– Han tog mina funderingar på allvar och hjälpte mig att inse att tron inte är någon framgångssaga, utan att den rymmer såväl smärta som hopp.

– Innan dess hade jag varit i sammanhang som lite för snabbt ville ge enkla svar på svåra frågor. Prästen hjälpte mig att upptäcka ett nytt djup i tron.

Under den här tiden insåg Mattias Bähr också hur viktig kyrkan kan vara för människor. Han bestämde sig för att hoppa av personalvetarprogrammet och istället läsa teologi. Så småningom blev han präst och sedan 1,5 år tillbaka är han domprost i Linköping. Tjänsten innebär både ett stort personalansvar och teologisk vägledning, så på så sätt förenar Mattias Bähr numera sina två utbildningar.

– Det är ett intensivt och roligt jobb. Det är också tillfredsställande att inse att jag bara är en i en lång kedja av människor som verkat här genom historien. Nu får jag ge ett litet bidrag.

Vad vill du bidra med?

– Jag vill fokusera på den kyrkliga sedan: dop, konfirmation, vigsel och begravning. Gudstjänstlivet är kyrkans grund och jag har märkt att människor längtar efter att få mötas till gudstjänst. Det har inte minskat efter pandemin – tvärtom!

– Sedan är det viktigt att kyrkan är en aktör i samhället och där hittar nya sätt att tala om vår kristna tro.

---

Fakta: Mattias Bähr

Ålder: Fyller 50 år den 7 september.

Bor: Linköping.

Familj: Gift med Kristina, har fyra barn tillsammans.

Gör: Domprost i Linköping.

Intressen: Tennis, familjen och hunden Bella.

Läser: Helst historiska romaner.

Lyssnar på: Poddar och jazzmusik

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig