Jubilar

”Tystnaden i skogen är en lisa för själen”

Tore Pansell byggde upp kristna tv-sändningar hos TV-Inter och i Köpenhamn

Han gillar att plocka lingon och att sitta på jaktpass i skogen. Men Tore Pansell är också evangelisten och affärsmannen som ägnat en stor del av livet åt kristna tv-sändningar – både i Sverige och internationellt.

De kallar sig för “insatsstyrkan” – ett gäng glada seniorer i Filadelfiakyrkan i Stockholm som Tore Pansell är en del av. Just nu är de engagerade i att bygga om ett rum i kyrkans källare till konferensrum. Församlingen är viktig, säger han, liksom familjen.

Under det aktiva yrkeslivet fick familjen i bland stå tillbaka, och nu försöker Tore Pansell ge tillbaka, förklarar han. Förra helgen gifte sig yngsta sonen i just Filadelfiakyrkan.

– Gud har varit god. Jag är tacksam för livet, säger Tore Pansell, som har fullt upp med bröllopsbestyren när den här intervjun görs.

Uppväxten i Falkenberg på västkusten skedde i vad han beskriver som en varmt troende och harmonisk miljö, där Tore var nummer sex av nio barn. Det var inget överflöd i hemmet, berättar han.

– Jag har minnen av när mamma samlade oss kring köksbordet och det enda som fanns i skafferiet var en påse salt. Men vi bad till Gud, och på något sätt löste det sig alltid.

En dag kom exempelvis den lokala livsmedelshandlaren med en stor kasse och lämnade bröd som de fått över i affären till niobarnsfamiljen. Han skickade också med smör och ost.

– Allt det här har gjort outplånliga minnen i mig, och kanske hjälpt till att fostra mig att ha respekt för pengar. Inte minst när jag senare i livet fick hantera Guds pengar i form av gåvor.

Tore Pansell flyttade som ung till Stockholm för att gå på bibelskola i Filadelfia – och blev sedan kvar. Han fick jobb som högstadielärare på ett skolhem för svåranpassade ungdomar, och ägnade sig på fritiden åt gatuevangelisation. Lördagarna tillbringade han ofta på Hötorget ihop med 10-20 andra ungdomar som kallade sig “pingstgerillan”. Det blev också några år som skolevangelist.

Men det var visionen att kunna använda tv-mediet för att sprida det kristna budskapet, i både Sverige och internationellt, som Tore Pansell kommit att ägna den största delen av sitt yrkesliv åt. Han var chef och ansvarig för att bygga upp pingströrelsens tv-bolag TV-Inter perioden 1983-1997. Men han har varken varit tekniker eller programledare.

– I början var det ett rent internationellt missionsprojekt där Europa och Mellanöstern var målgruppen. Men så småningom öppnade sig också möjligheterna att jobba i Sverige. Jag reste runt i församlingar och samlade in pengar, bland annat med sångaren Viktor Klimenko.

Tv-program som “Morgonluft” på lördagsmorgnarna i TV4, eller barnprogrammet “Lenas Peplon” fick många tittare, liksom “Minns du sången”, som var hans sista stora projekt att förbereda. Någon utbildning hade Tore Pansell varken för högstadielärarjobbet eller tv-mediet.

- Jag har gått livets skola, och lärt mig längs vägen, skrattar han.

Mer kristet tv-arbete blev det under 15 års långpendlande för att leda arbetet på KKR, Köpenhamns kristna radio/tv. Därifrån vidgades arbetet till att också starta kristna tv-sändningar riktade mot Turkiet. Och när kristna tv-kanalen TBN Nordic lanserades som aktör i Sverige hade Tore Pansell ett finger med i spelet som kontaktman. Drivkraften i allt detta säger han har varit att få se människor komma till tro och ta emot Jesus.

Han har haft ett aktivt liv. Men Tore Pansell älskar också att vara i lugnet i skogen; exempelvis att som jägare få sitta på pass och uppleva naturen i väntan på att ett rådjur ska passera förbi. Eller att som nyligen plocka 50 liter lingon bland träden.

- Tystnaden i skogen är en lisa för själen, säger han.

---

Fakta: Tore Pansell

  • Aktuell: Fyller 75 år, måndag 24 oktober.
  • Familj: Hustrun Solveig och tre vuxna pojkar med familjer.
  • Bor: I villa på Stora Essingen i Stockholm.
  • Gör: Har varit chef för kristna tv-bolaget TV-Inter, numera pensionär.
  • Firar: Ska äta något gott med familjen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig