Jubilar

Att människor i kyrkan såg Elise formade hela hennes identitet

Elise Ralson: Det är en hjärtefråga att tjejer ska våga ta plats.

25-åriga Elise Ralston är i Kanada och pluggar näst sista terminen på en utbildning där kunskaper i ledarskap ingår i programmet. Sedan kommer hon att återvända till sitt Örebro för att bygga församling och uppmuntra unga tjejer att våga ta rollen som ledare.
– Det är en hjärtefråga att tjejer ska våga ta plats, säger hon. Jag önskar att jag själv hade haft fler att ta rygg på.

Elise Ralston är ungdomsledare i Pingstkyrkan Elim i Örebro men studerar nu näst sista terminen på en treårig universitetsutbildning inom språk, retorik och kommunikativt ledarskap. Det är en utbildning på Örebro universitet med möjlighet att studera en termin i ett annat land. När Dagen når henne befinner hon sig i staden London, som ligger utanför Toronto i Kanada.

– Vi får mycket praktisk träning. Första terminen fick vi lära oss att hålla tal och att debatter. Här i Kanada läser jag företagsekonomi och organisation, säger hon.

På rösten hörs att hon sprudlar av energi.

Elise Ralston är född i Edinburgh och hennes föräldrar är missionärer. Hon är van att resa och tycker om det. Till jul är dock planen att återvända till Örebro och Pingstkyrkan för att bygga församling och uppmuntra nya unga ledare, framför allt tjejer.

Jag hade valt att gå ur och var helt församlingslös men möttes av det bästa med församlingen.

—  Elise Ralston

– Jag funderar mycket på framtiden. Jag älskar församlingen och får ofta frågan om jag vill arbeta med församlingstjänst. Det är en fråga Gud och jag fortfarande jobbar med. Men det är en hjärtefråga att tjejer ska våga ta plats och ta sig an ledarroller. Jag önskar att jag själv hade haft fler att ta rygg på, säger hon.

Vad krävs av en ung tjej för att passa som ledare?

– Inget särskilt. Jag tror på mångfald. Om man vänder på det – vilka manliga ledare har vi? De som får möjlighet växer till sig. De får chans att testa. Vi går miste om många om de inte får möjlighet att pröva sina vingar.

Det var just så hon själv hittade tillbaka till församlingen för några år sedan. Någon såg henne. Efter tonåren hade hon av olika anledningar lämnat församlingen.

– Jag hade valt att gå ur och var helt församlingslös. Jag hade också planer på att flytta.

Men hon blev medbjuden till Pingstkyrkan och gick dit.

– Jag möttes av det bästa i församlingen. Människor såg mig, trodde på mig och investerade i mig. Det har påverkat hela min identitet och riktning i livet. Det är det största som har hänt mig.

Men hon saknade unga vuxna i församlingen hemma och planen att flytta och plugga fanns kvar. Tills Gud en kväll övertygade henne om vad han ville.

– Jag var på nyårskonferensen Unite i Västerås. En predikan talade om att bygga kyrka. Gud sa att det inte var läge för mig att dra.

En längtan föddes i stället att vara med.

– Det växte snabbt i församlingen och Gud kallade mig att vara med i processen. Det jag letar efter behöver jag själv vara med och bygga i Örebro.

Innan universitetsstudierna gick hon en teamträningsskola och gjorde praktik i Pingst i Örebro. Efter utbildningen fick hon även möjlighet att predika i kyrkan.

Elise Ralston, jubilar

– Det har jag mina pastorer och ledare att tacka för. Nu är jag väldigt bekväm på scenen.

Kärleken till församlingen har bara växt sig starkare med åren.

– Jag älskar församlingen och kommer alltid vara involverad. Jag älskar att se en förändringsprocess. Gud placerar rätt människor på rätt plats. Jag tror att Gud gör något gott av saker om man ger honom chansen.

Hon predikar både för vuxna och ungdomar, men känner sig mest bekväm med ungdomar.

– Ungdomarna är min hemmaplan. Det är dem jag har vuxit upp med. Det är de som älskar mig och jag älskar dem.

---

Fakta: Elise Ralston

Bor: Örebro (men studerar just nu i Kanada).

Familj: Pappa Hamish, mamma Annika och lillebror Daniel samt pojkvännen Magnus.

Aktuell: Fyller 25 år den 26 oktober.

Firar: Pojkvännen Magnus kommer till Kanada och hälsar på. Det blir även ett firande med de kanadensiska kompisarna.

Önskat sig: Pengar till en resa.

Intressen: Älskar människor, har mycket vänner som hon håller kontakten med, kyrkan, gillar att testa nya sporter och aktiviteter såsom topprepsklättring (tänker ta certifikat).

“Jag är en människa som testar allt och köper utrustning efter en gång. Jag har boxningshandskar, golfklubbor, skidor, tennisrack. Har varit enormt nära att köpa en surfbräda”, säger hon och skrattar.

Favoritbibelord: Hebreerbrevet 11. “Det handlar om vad Gud kan göra med människors tro. Det är som att läsa en scen ur en fantasybok, så vackert och inspirerande skrivet.”

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig