Jubilar

Sussie Kårlin kallar sig själv för den motvilliga prästen

”Jag hade dåliga erfarenheter av präster. Men sedan har jag älskat yrket.”

Hon kallar sig själv den motvilliga prästen. Kyrkoherde Sussie Kårlin ville inte bli präst men vid 50 konstaterar hon att hon varit präst i 25 år. Hon säger sig också sakna intresse för idrott, men är ledare på Friskis.

– Jag ville förkunna, men inte bli präst, jag hade dåliga erfarenheter av präster. Men sedan har jag älskat yrket. Gud har använt mitt motstånd. Jag är den motvilliga prästen, säger hon och skrattar.

Det knastrar lite i bakgrunden när hon pratar. Hon är på lunchpromenad i skogen med sin lilla hund Amos, som hörs skälla emellanåt.

Sussie Kårlin, jubilar och präst.

Hon prästvigdes 1997 efter att ha försonats med tanken på yrket under sista terminen på Johannelunds teologiska högskola. Sedan 2018 är hon kyrkoherde i Ryssby Åby pastorat, norr om Kalmar.

Hon förkunnar, samtalar med människor, är chef och leder andra. Hon ingår också i referensgruppen som reviderar Nya testamentet för skolprojektet Bibeläventyret, som är en del av grundskolans utbildningsplan för att höja kunskapsnivån om Bibeln.

– Jag älskar att dela med mig av bibelberättelser och att möta människor i samtal om tro.

Samtidigt har hon blivit varse om hur låg kunskapen om Bibeln faktiskt är ute i skolorna, men ser det inte som enbart negativt.

– Det finns inga förutfattade meningar. Man börjar på noll och jag ser att det finns en längtan hos eleverna och en öppenhet.

Själv växte hon upp i en troende familj och säger sig aldrig ha tvivlat på att Gud finns, även om hon ibland kan ifrågasätta om hon har förstått allt rätt. Under uppväxtåren inom EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, i Östersund, var hon engagerad i tonårsläger, scouterna och söndagsskolan. De åren har haft betydelse för den hon är i dag.

– Man fick provtro, provleda och provsjunga. Kyrkan ska vara tillåtande så man får känna sig fram.

Hon säger också att det är ledare inom EFS som har varit förebilder för hennes eget ledarskap.

– De har varit tydliga med sin tro men ändå tagit emot frågor, det uppskattar jag, säger hon.

Sussie Kårlin har skrivit ett undervisningsmaterial som heter “Ledarskap med Jesus som förebild” som riktar sig till unga i Svenska kyrkan. Där lyfter hon det hon tycker är viktigast:

– Jesus ser människor där de är. Han tar tid för dem, både de som syns och inte syns i samhället. Han gör inte skillnad på person.

Att förmedla hopp till människor är viktigt. Därför skrev hon under pandemin första och andra Coronabreven.

– Det är en fejkad bibeltext som innehåller parafraser över vad Paulus skulle ha sagt till oss i coronatider.

I framtiden hoppas hon få tid att skriva mer, men har inga planer på att sluta sin nuvarande tjänst.

– Jag har mycket tankar som skulle kunna bli böcker, men jag vill också fortsätta att jobba med församlingsarbetet.

När hon inte leder i kyrkan leder hon pass på Friskis. På samma sätt där hade det känts osannolikt för några år sedan.

– Jag har aldrig varit engagerad inom idrott tidigare, det kom i vuxen ålder. Jag gillar rörelse och att få göra det tillsammans med andra. Efter två begravningar på en dag är det skönt att gå till Friskis.

Hon är en naturlig ledare, men vad det beror på kan hon inte riktigt sätta ord på:

– Det känns som jag har glidit in i det här och sedan får jag växa i det.

Hennes största utmaning som ledare just nu är i rollen som matte till lilla fyrakiloshunden Amos, en blandras mellan malteser och pudel. Han är 18 månader gammal och skäller gärna när han möter andra hundar.

– Hundmöten är inte hans starka sida än, säger hon och skrattar och fortsätter:

– Han är en klassisk coronahund. Jag har aldrig haft hund tidigare, men det är fantastiskt. Han är den han är och nu går vi på hundkurs för att förstå honom bättre.

---

Sussie Kårlin

  • Bor: Kalmar
  • Familj: Mannen Johan (också präst, men i annat pastorat), barnen Matilda (21), Albin (19) och Valter (16) samt hunden Amos.
  • Aktuell: Fyller 50 år den 26 oktober.
  • Firar födelsedagen: Enkelt med vänner och familj, samt småfirar året ut.
  • Önskat sig: Småsaker, presentkort på garn och böcker.
  • Bakgrund: Föddes i Australien då föräldrarna var en del av emigrationsvågen. Familjen återvände efter bara några år till familjegården i Brunflo utanför Östersund. Efter prästvigningen fick Sussie Kårlin en tjänst i Småland, men är sedan 2018 kyrkoherde i Ryssby Åby.
  • Intressen: Sticka tröjor och västar, samt Islandströjor till hela familjen. Leda pass på Friskis. Läsa böcker – gärna roliga böcker och teologi av Magnus Malm.
  • Favoritbok i Bibeln: Lukas – “för att han ser människors liv”.

---

Fler artiklar för dig