Jubilar

Han lär ut företagande för att bekämpa fattigdom

Marco Strömberg vill hjälpa människor förvalta de gåvor Gud gett dem

För att bekämpa fattigdom på ett långsiktigt och hållbart sätt startade Marco Strömberg en utbildning i entreprenörskap.
– Jag vill hjälpa människor förvalta de gåvor Gud gett dem.

Marco Strömberg är grundare av entreprenörsskolan Focus Business School, som i dag finns i trettiotalet länder. Genom att lära ut grunderna i företagande vill han ge deltagarna nycklar att förvalta de gåvor Gud gett dem och en möjlighet att försörja sig på dem.

Idén föddes 2008 när han jobbade, tillsammans med sin fru Anna, som missionär i militärdiktaturen Myanmar. Han insåg att befolkningen skulle vara lika fattiga när hans och hans fru lämnade dem om ingen förändring skedde.

– Känslan kom att jag ville hjälpa dem på ett mer hållbart sätt.

Med sin ekonomiutbildning i ryggen började han undervisa dem om hur man gör noggranna kalkyler, planerar långsiktigt och har integritet i affärer, samt servicetänk med mera.

– De i sin tur kom med sina affärsförslag. De ville bli fiskare, ha djurhållning, någon ville öppna en restaurang. Det hade ganska realistiska idéer.

Undervisningen formades efter de kunskapsbehov som uppstod för eleverna längs vägen.

I initiativets ringa begynnelse fanns drygt 20 elever, men när Focus Business School startade 2009 kom 400 elever. Utbildningen fortsatte i Myanmar men Marco och Anna återvände till Sverige 2012 för att bygga en större organisation som kunde klara efterfrågan på undervisningsmaterialet.

Marco Strömberg.

– Vi räknar med att närmare tusen företag föddes under de här åren. En uppföljning gjordes efter tre år och 75 procent av företagen fanns kvar, berättar han.

Han tänker gärna i siffror och upplevde från barndomen att det fanns en kallelse på hans liv, men visste inte vad. Han växte upp i ett icketroende hem men så här i efterhand ser han att längtan att hitta och fullfölja kallelsen, drog honom till Gud.

– Jag såg mig själv som ateist, men hade en studiekamrat som var katolik. I samtalen med honom rörde Gud mig. I gymnasiet hittade jag en klasskamrat som var troende och jag blev frälst våren 1985 i Södermalmskyrkan.

Så småningom blev han ungdomspastor i samma kyrka och hade svårt att se hur han skulle kombinera det med ett jobb inom näringslivet.

– Jag hade en kluvenhet. Fick inte ihop de här två pusselbitarna.

1997 träffade han sin blivande fru Anna och paret gifte sig två år senare och fick tre söner. Både Marco och Anna kände en missionskallelse och tillsammans åkte de till Myanmar.

I dag finns Focus Business School på fyra kontinenter.

– Afrika är den kontinent jag sett undervisningen haft störst effekt. De ser möjligheterna och tröskeln är inte så stor där. Afrikanerna är också vana vid svårigheter. I Sverige är vi inte toleranta för motstånd. Vår bekvämlighet har försvagat oss mentalt.

Även bland romerna i Rumänien har arbetet haft framgång.

– En kvinna, till exempel, lärde andra kvinnor att sy. Nu jobbar 40 kvinnor med att sy. De ser att det finns andra sätt att försörja sig än genom tiggeri, kriminalitet och prostitution, som inte är ovanligt.

Marco Strömberg själv säger sig lockas av utmaningar. Han beskriver sig som en visionär som trivs bäst när det händer saker. Att stiga ur den egna komfortzonen har med åren blivit ett slags livsstil.

– Jag utsätter mig för situationer där det krävs ett mirakel. Där Gud är enda hoppet om det ska lösa sig.

Och han vill utmana fler troende företagare att se vilken välsignelse deras gåva kan vara för andra.

– Kyrkan har alltid haft förmågan att möta nutidens behov, både i det praktiska och det andliga. Det största behovet i dag är att ha ett arbete. Kyrkan kan, utöver gudstjänster och gemenskap, erbjuda en konkret socioekonomisk upprättelse. Vi behöver fler företagare som ger möjligheter för andra.

---

Fakta: Marco Strömberg

Bor: Tumba

Familj: Frun Anna och sönerna Jeremiah, Jakob och Samuel.

Aktuell: Fyller 55 år den 4 december.

Fira födelsedagen: En lugn middag med familjen.

Intressen: Fiska, läsa historia, gå på museum, resa med familjen.

Värt att veta: Startade under pandemin ett samhällsprogram som heter Hotspot, där samtal förs med kända profiler om samhällsaktuella ämnen. Kan ses på Youtube. 100 program har gjorts på två år. Fyra miljoner visningar.

Favoritbibelord: Psalm 23.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig