Jubilar

Brobyggande pastor fyller 70 år

“Det var vissa slitningar, men vi slipades mot varandra”

Stanley Källner är pastorn och läraren som gjort sig känd som en brobyggare. På två platser har han varit med och förenat församlingar från olika samfund till en kristen församling.
– Det var vissa slitningar, men vi slipades mot varandra och det blev ett bra resultat.

I Örebromissionen var det naturligt att ha luciatåg och att bära prästskjorta vid bröllop och begravningar, vilket var främmande för Pingstförsamlingen. För att nämna några av de kulturella skillnader Stanley Källner minns från början av 90-talet, när två livskraftiga församlingar i Växjö skulle bli en.

– Det var vissa slitningar. I Pingst var det mer fritt och spontant och i Örebromissionen var det lite striktare ordning, men vi slipades mot varandra och det blev ett bra resultat, säger han.

Han var då pastor i Korskyrkan i Örebromissionen. Anledningen till sammanslagningen var att båda församlingarna växte och behövde nya lokaler.

– Varför gör vi inte något gemensamt? frågade vi oss. Sammanslagningen 1990 blev en nystart för båda församlingarna och en framgång.

Stanley Källner fick rykte om sig att vara en brobyggare.

2016 var det dags igen. Missionskyrkan och Filadelfia gick samman och bildade Centrumkyrkan i Lammhult. Han var pastor i båda församlingarna på halvtid från 2007.

– Där tog processen längre tid innan vi kom till beslut. Sånt här är inte enkelt. Det är som i äktenskapet, det kräver arbete och anpassning.

Han befinner sig hemma på kontoret som är fyllt av böcker. På skrivbordet är papper, böcker, samt tidningsurklipp från politiken, staplade i två högar.

– Stökigt säger min fru, men själv hävdar jag att det finns en grundordning.

Kanske är det hans sociala och pedagogiska läggning som har bidragit till att församlingsföreningarna blivit lyckosamma. Han är även lärare och har undervisat i olika sammanhang.

Från början av 90-talet fram till 2019 har han varje år undervisat i Litauen och Belarus, bland annat på Vilnius Theological College, samt haft föreläsningar om ledarskap och demokrati utifrån ett kristet perspektiv.

I undervisningen vill han passa på att uppmuntra åhörarna att våga tro på den egna förmågan.

– Min stämgaffel är: Lita på dig själv. Tänk självständigt, utan att det får inte uppfattas som en besserwisserattityd. Det vill jag inte stå för.

Ett av de roligare läraruppdragen har också varit att undervisa i svenska som andra språk för invandrarbarn, samt som SFI (Svenska för invandrare)-lärare på Folkuniversitetet i Växjö.

– Där kände jag att jag verkligen kom till min rätt. Det funkade bra. Min sociala kompetens fick jag med från min far och frikyrkan.

Stanley Källner växte upp i ett frikyrkligt hem. Föräldrarna tillhörde Örebromissionen. Gudstron fann han tidigt, men han hade ingen tanke på att leda en församling.

– Det var inte min dröm att bli pastor, än mindre missionär, säger han med bestämdhet.

Ändå började han förkunna redan vid 18 års ålder och kan nu konstatera att han varit pastor i 48 år. Att det blev så “skyller” han på den kristna musiken och vissa artister.

– Det var det här med att sjunga och spela. Det blev en ingång till att vara pastor och en evangelisttjänst. Jag sjunger och spelar själv och sångarna Curt och Roland, bland andra, har varit en stor inspiration.

När han framträder själv på olika samlingar blir det gärna med countrymusik. Han gillar när det svänger.

Nu fyller han 70 och har inga planer på att trappa ner på tempot. I 20 år har han även varit politiskt engagerad och efter nyår väntar utbildningsnämnden och uppdrag i Kristdemokraternas regiongrupp, där han ingår i patientnämnden.

– Nu ska jag ge järnet där, säger han.

Att rensa skrivbordet lär få vänta.

---

Fakta: Stanley Källner

Bor: Växjö

Familj: Hustrun Solveig, barnen Niklas och Camilla med respektive samt fem barnbarn.

Aktuell: Fyller 70 år den 14 december.

Firar: Födelsedagsfest med familj, släkt och vänner i Centrumkyrkan i Lammhult.

Intressen: Läser gärna böcker och tidningar. Senaste lästa boken är Sven Delblanc´s “Samuels bok” från början av 80-talet. Tycker också om att framträda med sång och gitarr på olika samlingar.

Favoritbibelord: Jer 29:11 Jag vet vilka tankar jag har för er.

---

Fler artiklar för dig