Jubilar

Doldisen som har talat tro till 100 000 skolelever

Christer Linebäck: Min uppgift har alltid varit att komma i andravågen

Christer Linebäck kom till tro på Jesus som 22-åring. Sedan dess har hans liv kretsat kring att förmedla det han ser som det största i livet: tron på Jesus Kristus.
– Från dag två har jag predikat, undervisat och hållit föredrag, säger Christer som vurmar lite extra för gymnasieungdomar.

Redan som nyfrälst åkte Christer Linebäck till Polen tillsammans med metodistprästen Sten Nilsson, mer känd som svärfar till Livets ords grundare Ulf Ekman. Med Sten Nilsson som mentor lärde han sig att förkunna Guds ord så att det slår rot i människor.

Därifrån var steget inte långt till Livets ord i Uppsala dit flyttlasset gick 1988, efter några år i Vårgårdabygden i Västergötland där Christer och hustrun Ulla dels ägnade sig åt att grunda och leda en kristen gemenskap och dels att driva en kvällsbibelskola.

Kanske var det inte Herrens plan att Christer skulle arbeta med församlingsplantering. För när paret Linebäck kom till Livets ord i Uppsala, trötta men sugna på att ta tag i något nytt, öppnades dörrarna på vid gavel för en annan uppgift.

Christer började resa för det som kallades Ryska inlandsmissionen och som var Livets ords missionsarbete i Ryssland och Ukraina. Genom glasnost hade länderna i Östeuropa öppnats för evangelium.

– Under många år besökte jag församlingar i dessa länder där jag fick predika och undervisa. Det hände många under och tecken, bland annat fick en kvinna en ny tand, berättar han och nämner städer som Mariupol och Donetsk som numera hör talas om sig i nyhetsflödet av helt andra anledningar.

Ofta hade Ulf Ekman, Carl-Gustaf Severin eller några andra av Livets ords pastorer varit där först och grundat församlingar. Sedan var det Christers och andra predikanters tur att ta vid som bibellärare och evangelister.

– Min uppgift var att komma i andravågen, förklarar han och låter tillfreds med sin roll.

Vid andra tillfällen har han snarare varit murbräckan, spjutspetsen som visat vägen för andra. Ett exempel på det är hans mångåriga engagemang i gymnasieskolor i Sverige.

Kallad till skolan

På en stor konferens med evangelisten Reinhard Bonnke frågade sig Christer hur denne kunde ha så stor framgång i sin tjänst. Svaret han fick blev: ”Han har människor i sitt hjärta”.

– Jag tyckte det lät lite väl enkelt för att vara sant, men i mitt inre upplevde jag hur unga människor gick i en kolonn rakt emot mig. Upplevelsen gick rakt in i mitt hjärta och jag kunde inte släppa det jag uppfattade vara Guds röst.

Några år senare fick han grönt ljus av Ulf Ekman att ta kontakt med skolorna som representant för Livets ord. Och resten är, som det brukar heta, historia. Under en period på 25 år reste Christer land och rike runt och mötte elever på gymnasieskolor från Malmö till Haparanda.

– Det blev resor till mellan femtio och sextio städer om året. Kanske har uppåt 100 000 ungdomar fått en rejäl dos av undervisning om Jesus under åren, berättar Christer vars koncept varit att berätta om kristen tro, sexualitet, eviga straff och mycket annat som ungdomar frågar efter och som kyrkan har svar på.

“Stort förtroende”

Sedan några år har Christer trappat ned på skolbesöken, men han gör det fortfarande lite nu och då:

– Att få möta gymnasieungdomarna och ha en dialog kring de existentiella frågorna ser jag som ett stort förtroende. Jag fortsätter gärna ett tag till.

---

Fakta: Christer Linebäck

  • Aktuell: Fyller 75 år den 13 januari.
  • Bor: Uppsala.
  • Uppvuxen: Herrljunga.
  • Familj: Hustrun Ulla, tre vuxna barn med familjer och sju barnbarn.
  • Gör: Predikar och gör skolbesök.
  • Församling: Livets ord i Uppsala.
  • Intressen: Jagar älg på hösten, semester med hustrun i husbilen.
  • Firar: Har bjudit in barn, barnbarn och syskon med familjer till en fest.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar