Jubilar

Det mänskliga mötet i fokus för multijournalisten

I 25 år har Frida Funemyr jobbat som multijournalist i eget företag. Hon är också redaktionschef för det kristna magasinet Junia. Mötet med människor är drivkraften.
– Jag vill vara länken mellan människoöden och läsarna.

Snön ligger vit över villaområdet i Huddinge. I köket har trebarnsmamman Frida Funemyr sitt ”kontor”. Här skapas möten med Sveriges kändiselit, men också med vanliga människor som bär på tunga livsöden. Intervjuer och fotograferingar bokas och reportagen återfinns i kvinnomagasin över hela landet och riksmedia.

– Jag älskar mitt jobb och arbetet är mitt liv, säger hon och tillägger skämtsamt att hon valt köket som sin arbetsplats för att hon vill ha nära till kaffet.

Lena Olin, Leif GW Persson, Maria Lundqvist och Lasse Åberg är några av tusentals kändisar som Frida Funemyr har kommit närmare in på livet – med byline på både text och foto.

Marie Arnfjell, ansvarig utgivare för magasinet Junia, såg tidigt drivet och anställde Frida som redaktionschef i början av 2000-talet, strax efter tidningens uppstart.

I början var det svårt att få kändisar att ställa upp på intervjuer i ett kristet magasin, men tiderna förändras.

– Då möttes vi av skepsis. I dag är det annorlunda. Många bär en längtan att tro på något större. Vi är andliga varelser och det är viktigt att prata om de här frågorna på ett naturligt sätt.

För Frida själv är gudstron lika självklar som luften hon andas, förklarar hon.

– Den ger mig mening och riktning i tillvaron. Utan min tro skulle jag känna mig utelämnad.

Hon växte upp i en troende familj i Habo utanför Jönköping. Morfar Arne gick alltid runt med en kamera på magen, minns hon, och själv fick hon sin första kamera när hon var sex år. 19 år gammal startade hon sitt eget företag.

– Att plåta och intervjua människor utmanar alla mina sinnen. Jag började skriva reportage för att jag ville komma närmare dem jag fotograferade.

Ett av de första uppdragen var att dokumentera prostitution i Thailand och för Svenska Dagbladet besökte hon Annika Östberg, som då satt i ett amerikanskt fängelse, dömd för medhjälp till mord.

Huvudfokus har alltid varit människor. Kändisreportage varvade med tunga livsöden.

Hösten 2022 debuterade hon som författare med boken Ärren bär jag med stolthet, utgiven på Norstedts förlag. En biografi om sexbarnsmamman Emma Schols som hittade tillbaka till livet efter en svår olycka.

– De flesta av oss drabbas av kriser och förluster. Jag vill vara länken mellan de här människoödena och läsarna. Om läsarna inte har någon att prata med vill jag föra samtalet åt dem. Syftet är att ge hopp och få dem att känna sig mindre ensamma.

Som ung minns hon hur alla i kyrkan pratade om sitt ”kall”. Hon bad ofta om att hitta sitt.

– Först på senare år inser jag att jag är mitt upp i det. Alla behöver inte vara lovsångsledare och predikanter. Jag tänker att när något känns naturligt är det nog så enkelt att man är på rätt plats.

En fördel med att ha eget företag är att hon har kunnat hämta sina söner från förskola och skola under hela uppväxten. Funnits där för dem varje dag de kommer hem.

Som mamma känner hon oro för barn i allmänhet. Hon vill uppmuntra unga att våga följa sina drömmar men ser att skolan med dess betygssystem inte passar alla.

– Jag vet inte vart jag ska rikta min frustration. Den lust många barn kände från början för skolan försvinner. Livslågan släcks. Barn med energi och självförtroende slutar som hemmasittare och självmorden ökar.

Ungas ohälsa är ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat. Hon har intervjuat många föräldrar som brottas med den här problematiken och det är ett av de ämnen hon gärna återkommer till i sitt skrivande från arbetsplatsen i köket.

---

Fakta: Frida Funemyr

Bor: Stockholm.

Familj: Man och tre barn.

Aktuell: Fyller 45 år den 19 januari.

Firar födelsedagen: Åker till Genève. Hennes man fyller 50 år några dagar efter hennes födelsedag. Paret firar även 20 år som gifta. I sommar blir det stor trädgårdsfest för släkt, vänner och familj.

Intressen: Träffa väninnor över god mat. Resa med familjen. Promenader i storslagen miljö – vid havet och alperna. Älskar att fotografera, och har 87 album med 500 privata bilder i varje, “som till min makes förtret fyller ett helt rum.”

Favoritresmål: Kalifornien. Åker dit nästan varannan sommar. ”Älskar klimatet och mentaliteten”.

Favoritbibelord: Matt 6:34 – Oroa dig inte för morgondagen. ”Av personliga erfarenheter, men också genom alla möten i mitt yrke, är jag ständigt medveten om att livet kan förändras på en sekund. Det är en utmaning för mig att inte oroa mig.”

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig