Jubilar

Barnen i centrum av Sofia Nilssons liv

Oavsett om det är hemma i den stora familjen, på jobbet som lärare eller på fritiden som körledare – för Sofia Nilsson har barn alltid stått i centrum.
– Det viktigaste är att få ge det kristna budskapet till dem, säger Sofia Nilsson, som fyller 50 år 1 februari.

Sofia Nilssons sex egna barn tillsammans med maken Paul gör att det har varit fullt hus genom åren, även om tre av dem nu är utflyttade. Dessutom är gården som familjen bor på i Örkelljunga stor, där två katter numera är de enda som delar på utrymmet.

Men det är inte bara hemma som Sofia Nilsson har ägnat mycket tid åt barn. Även i yrkeslivet har det mesta handlat om de yngre. Som speciallärare på byskolan träffar hon många barn i området och är ett känt ansikte för de flesta.

– Det är barn som är vår rikedom. Jag har varit lärare i hela livet och tycker att det har varit oerhört meningsfullt.

På frågan om vad som känns viktigast i arbetet med barn kopplar hon det direkt till sin kristna tro.

– Det är att ge det kristna budskapet till dem, det är ett måste. Det är så tacksamt att få så mycket tillbaka, med barns genuina glädje, tankar och kommentarer, säger hon.

Att berätta om Jesus för barn kan vara extra givande på sitt sätt, menar hon.

– Barn tar det som det är, det är inte så mycket krusiduller.

Som lärare måste man samtidigt vara professionell och inte agera predikant i skolan, dit barn från olika bakgrunder har kommit för att få undervisning i olika ämnen.

– Lösningen är nog att vara en levande bibel. Att i handling ge vidare den kärlek Gud först har gett till oss. Att visa vad det är att leva som en kristen, säger Sofia Nilsson.

Allra mest känd är hon kanske för sitt engagemang som körledare. Hon leder nämligen Primkören Väst, en barnkör som funnits i många år.

– Jag har varit där i minst 20 år och mina egna barn har också varit en del av kören genom åren, säger hon, och berättar om hur hon slog in på den banan.

– Jag var själv med i kör som yngre, det var ett naturligt inslag i den kristna verksamheten. Då blev jag tillfrågad om att hjälpa och nu gör jag det tillsammans med en pianist. Vi har väldigt roligt tillsammans, säger hon.

Under coronapandemin drabbades körverksamheten hårt av restriktioner, vilket gjorde att många fick upp ögonen för hur stor del av många svenskars vardag som det faktiskt är – inte minst i kyrkliga sammanhang. Faktum är att körsången har kallats för en av Sveriges stora folkrörelser. Sofia Nilsson tror att det finns flera skäl till att så många väljer att sjunga i kör, såväl barn som vuxna.

– Det är väldigt gemenskapsfrämjande att sjunga tillsammans. Sedan tycker jag att sånger sätter sig. När man är ledsen eller bekymrad kan man få hjälp genom sånger. För egen del är det ofta då en sång eller en strof dyker upp som en tröst, säger hon.

Sofia Nilsson sjunger inte bara andras sånger – hon skriver även egna. Hon är bland annat känd för att vara duktig på att rimma, med både underfundiga och vackra texter.

– Jag tycker det är roligt med ord, kanske för att jag själv är lärare i svenska. Och nu är vi på gång med en ny cd med låtar, berättar hon.

På 50-årsdagen väntar ett firande hemmavid innan en lång resa står på schemat – en av hennes döttrar befinner sig nämligen i Peru som ELM-knuten volontär.

– Hela familjen ska åka dit och hälsa på uppe i Chiclayo och förhoppningsvis blir det även en tur upp i de peruanska bergen och sol och bad vid kusten, säger hon om äventyret.

---

Fakta: Sofia Nilsson

  • Ålder: Fyller 50 år 1 februari.
  • Familj: Gift med Paul sedan 28 år. De har tillsammans barnen Gottfrid, Albin, Hanna, Hulda, Vilgot och Lydia.
  • Bor: Sjunkamossa, utanför Eket, Örkelljunga.
  • Gör: arbetar som speciallärare i Ekets skola, på fritiden tycker hon om att pynta och skapa- allt från silversmide till trädgårdspyssel.
  • Favoritbibelord: Just nu är det nog Jes. 43:1b: Frukta inte, ty jag har återlöst dig, jag har kallat dig vid namn, du är min.
  • Önskar sig i födelsedagspresent: Jag har tjuvstartat och firat min 50-årsdag med familj och vänner, så jag har redan fått allt jag önskar. Jag har förstås en önskan kvar: att snart få krama min dotter Hanna som är på andra sidan jordklotet.

---

Fler artiklar för dig