Jubilar

Sångsolisten som tar sig an utsatta unga

Mattias Johansson älskar att möta och betjäna andra människor

Han är en flitigt anlitad sångsolist på begravningar i kyrkor - men sjunger också med soulartisten Samuel Ljungblahd, och drömmer om att få bli musikalartist. Däremellan växlar Mattias Johansson om med arbete bland socialt utsatta ungdomar på ett behandlingshem.

Sången och musiken är en stor del av fyrbarnpappan Mattias Johanssons fritid. Han rör sig främst inom kyrkornas värld i Västra Götalandsregionen runt Götene vid foten av Kinnekulle. ”En ovanligt mångsidig och duktig sångare som sjunger allt från Einar Ekberg till gospel”, säger Minns du sången-profilen Anders Jaktlund från Skövde, som ofta har haft med Mattias Johansson på konserter där de har sjungit en välkänd frikyrklig repertoar.

Mattias Johansson är glad och tacksam för de gamla sångerna i frikyrkan, och uppskattar samarbetet med Anders Jaktlund. Men han gillar också att sjunga ”stora sånger” med hel symfoniorkester, som ”Time to say goodbye”, liksom lovsång eller funk, och har medverkat vid Sång och spel vid Vänern i Lidköping.

Senaste halvåret har han också ”körat” några helger med artisten Samuel Ljungblahd och ett storband.

– Galet roligt att få sjunga gospel med brassorkester. Det har varit utvecklande för mig själv att få spänna bågen lite extra, säger Mattias Johansson.

Drömmer om musikal

Om han skulle drömma framåt kring sången, så handlar det om att få bli musikalartist. Han tror att han har en röst som passar för musikal. Det ges inte så många tillfällen till sådant i kyrkorna, konstaterar han. Mattias Johansson säger samtidigt att han å andra sidan också älskar sånger som går i moll.

– Det är något väldigt vackert i den lite sorgsna tonen, i vemodet. Jag vet inte riktigt varför jag gillar det.

Han är uppvuxen i Tingsryd i Småland, där han föräldrar var heltidsbönder med grisar, kor, höns och gäss på gården. Mattias Johansson var en del av Elimförsamlingen på orten (i dag Söderportskyrkan). Han utbildade sig till barnskötare och kom i 20-årsåldern till Götene för att jobba på en förskola.

Ger inte upp i första taget

Därifrån har det sedan burit vidare in till arbete på behandlingshem för barn och ungdomar som lever i social utsatthet. I dag jobbar han som vaktmästare på ett sådant behandlingshem med 10-18-åringar utanför Skövde.

– Det finns en glädje i att få jobba med människor. Jag är nog ganska envis och gillar inte att ge upp. Jag tycker att alla ska få en chans i livet, och inte uteslutas från det bara för att man har haft det lite trassligare.

Betjänandet och mötet med andra människor säger han är en av drivkrafterna också i sången och musiken. De är en sjungande familj, där även barnen är med. Mattias är rejält engagerad i Korskyrkan i Götene, en församling dubbelansluten till Evangeliska frikyrkan och Pingst FFS, och finns med i styrelsen, söndagsskolan och i sången. Bland annat.

Mattias Johansson med familj

Tycker om människor

– För mig är det viktigt att få sjunga om min kristna tro. Jag har en varm och barnslig tro, där jag är övertygad om att Gud hör mig när jag ber. Jag har sett i mitt liv att han finns där.

Han vill att de som lyssnar på honom ska ha fått uppleva en fin stund, och säger att det är mötet med människor som är viktigt för honom oavsett det gäller vid en konsert, en begravning eller i städgruppen i kyrkan.

---

Fakta: Mattias Johansson

Aktuell: Fyller 50 år den 8 februari.

Familj: Hustrun Maria samt barnen Filippa, 21, Jasmine, 18, Sixten, 17, och Axel, 12.

Bor: I en villa i Götene, mellan Mariestad och Skara.

Yrke: Vaktmästare på ett behandlingshem för socialt utsatta ungdomar.

Intressen: Köra motorcykel. Hänger annars på det mesta – förutom att resa utomlands för att enbart sola och bada.

---

Fler artiklar för dig