Jubilar

Fiskhandlaren som fick komma till undsättning för Lewi Pethrus

Kärleken till Jesus, hustrun och församlingen är det centrala i livet för Lars Eric Nilsson som fyller 90 år. Men han glömmer aldrig kvällen då Pingströrelsens grundare Lewi Pethrus ringde och bad om hjälp.

Lars Eric Nilsson växte upp på västkusten i Kungälv med föräldrarna Greta och Ludvig. Pappa var fiskhandlare och det skulle även bli Lars Erics yrkesliv. Redan som tonåring tog han över fiskhandeln från sin far och drev den tillsammans med pingstprofilen Sverre Larsson, som blev hans kompanjon.

– Sverre kom till Kungälv i mitten av 1940-talet. Vi övertog min fars fiskhandel 1949. Jag var 16 och Sverre skulle fylla 21 år.

I början sålde de mest sill, minns Lars Eric, men efter ett år bildade de bolaget Marstrand Fisk.

– När vi blev grossister hade vi hela sortimentet. Vi hade båtar som fiskade för oss och skickade fisk över hela Sverige.

Arbetspassen var långa.

– Man gick upp före 06 på morgonen och kom hem efter 20.30 på kvällen, under säsongen.

Året 1960 kom Sverre Larsson hem från en resa till Mallorca och sa att han fått en vision för att rädda tidningen Dagen, minns Lars Eric. Tidningen hade ekonomiska problem och Lewi Pethrus, tidningens grundare och dåvarande chefredaktör, behövde hjälp.

– Det var kväll och vi hade skickat sista leveransen fisk med tåget när Sverre plötsligt säger till mig: ”Lewi Pethrus är i telefonen och vill prata med dig”. Jag trodde först att han skämtade, men när han räckte mig luren var Lewi Pethrus i andra änden. Han ville låna Sverre i tre månader. Jag svarade: ”Om pastor Pethrus lovar att vara väldigt snäll mot Sverre”.

– Jag släppte Sverre för att Dagen hade det svårt på den tiden. På så sätt fick jag vara en kugge i hjulet.

1971 får han ett brev av Lewi Pethrus.

– Han skrev och tackade mig personligen för arbetet inom Pingströrelsen.

Lars Eric Nilsson var också med i Stockholm 1964 när KDS, Kristdemokratiska samlingspartiet bildades (numera KD). Det nämner han i förbigående och fortsätter prata om församlingen.

– Församlingen är mitt liv. Gemenskapen har betytt jättemycket för mig och förtroendet jag haft.

Lars Eric Nilsson växte upp i ett troende hem och gick i söndagsskolan och blev själv ledare i söndagsskolan.

– Jag har alltid varit troende. Jag har fått leva med det hela livet.

Hur skulle du beskriva din relation till Jesus?

– Jag har upplevt så mycket glädje med Jesus att du kan aldrig tro det. Han är alltid medelpunkten. När jag döptes i juli 1942, upplevde jag en sådan våldsam glädje att den har satt spår genom hela livet.

Sedan dess har han tillhört samma församling i Kungälv – Pingstförsamlingen. Han är den församlingsmedlem som varit med längst och gått på flest förmiddagsmöten, konstaterar han.

Vid fyllda 59 år lade han av med fiskhandeln och engagerade sig allt mer i församlingsarbetet.

Blev vald till äldste och senare styrelseordförande.

– Gudsordet är det som är avgörande för människor. Att vara bevarad i tron är det stora för mig.

Kärleken till sin fru Margit ser han också som ett av livets största glädjeämnen. Paret träffades på en gudstjänst i Ängelholm och det var kärlek vid första ögonkastet. Han låter lika förälskad nu när han pratar om henne.

– Hon är mitt livs stora förälskelse. I mina ögon var hon den vackraste och finaste i hela världen. Vi har haft ett fantastiskt liv ihop. Jag tror aldrig vi har haft ett hårt ord emellan oss.

Hon fyllde 90 förra året och tacksamheten att fortfarande få ha varandra vid sin sida är uppenbar.

– Att vi får vara tillsammans nu är oerhört stort. Det är Guds nåd allting.

---

Fakta: Lars Eric Nilsson

Bor: Kungälv

Familj: Hustrun Margit, tre barn, sju barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Aktuell: Fyller 90 år den 17 februari.

Firar: I hemmet på födelsedagen.

Önskar sig: Gåvor till Bibelsällskapets Goda nyheter.

Intressen nu: Fiska makrill med barnbarnen. “Jag fick 150 makrillar i somras i Marstrands hamn.”

Intressen förr: Turnerade och sjöng i 25 år med sånggruppen Västkustbröderna. En grupp som Sverre Larsson bildade 1953. “Vi samlade ihop pengar till Bohuslänsmissionen. Vi var tio stycken som reste.”

Om framtiden: “Det som intresserar mig mest är vad som är på andra sidan när vi slutar våra dagar.”

Favoritbibelord: Psalm 103:11

---

Fler artiklar för dig