Jubilar

Gunnar, 75: ”Uthållighet är min bästa gren”

Gjorde sitt livs skidresa och bergsbestigning vid 69 års ålder

När Gunnar Sköldeberg firar sin 75-årsdag vill han inte bara bjuda personer i sin egen ålder. Unga människor har alltid legat honom varmt om hjärtat och han är extrapappa för flera som bott hos honom och hustrun Barbro genom åren.

Det var under lumpentiden som intresset för fjällvandring tog fart. Ett intresse som tagit med Gunnar Sköldeberg på många långturer med både skidor och vandringskängor, i svenska och norska fjäll. En tur som han räknar som en av de allra bästa gjorde han för inte alls länge sedan. 69 år gammal skidade han mellan Abisko och Nikkaluokta, med vinterbestigning av Kebnekaise. Tillsammans med sin fjällkompis som han känt i femtio år, upplevde han åtta dagar med sol och vindstilla i slutet av april.

– Det var helt magiskt. Jag älskar verkligen känslan av frihet som man får i fjällen, och tystnaden som kan bli där.

– Vi ställde de tunga ryggsäckarna vid ett vindskydd och skidade 1 350 höjdmeter västerifrån uppför Kebnekaise. Halv sju på kvällen stod vi på toppen och hade femton mils sikt åt alla håll. Jag är så glad att ha fått uppleva detta.

Men nu blir det nog inga fler långturer tror Gunnar Sköldeberg. Sedan en prostataoperation har han inte varit lika aktiv, åtminstone inte på skidor. Annan aktivitet och engagemang tycks han inte lida brist på, tvärtom. I församlingen Smyrna i Göteborg, där han varit medlem sedan 1975, har han haft olika ledarroller och uppgifter – inte minst vad gäller fastigheter och att leda projekt kring dessa, bland annat i starten av projektet med nya Frihamnskyrkan. Gunnar Sköldeberg arbetar än i dag som fastighetsvärderare med eget företag, även om det är långt ifrån så intensivt som när han arbetade med det på heltid, och mer därtill.

Gunnar och Barbro har inga egna barn, men har funnits för ungdomar genom alla år. De ligger varmt om hjärtat hos dem båda och de har flera ungdomar boende i sitt eget hem.

– Vi har haft många som bott hos oss i olika perioder. Just nu bor det fyra flickor i vårt hus och de berikar vårt liv. Vi delar trappuppgång, men annars har de egna rum, respektive lägenhet som de hyr. Ibland bjuder jag ner någon på kvällsfika, för att få chans att prata lite mer med dem, säger Gunnar.

man

Han berättar hur han en gång, vid ett sådant kvällsfika, fick uppmuntra en av de unga flickorna som kände sig lite ”låg i tron”. Han berättade om när han 2017 gick fram till förbön på grund av en inflammation i benet.

– Jag brister inte ut i gråt eller får andra starka känslor vid gudsmöten – det är stendött. Men min tro är inte sämre för det, även om jag kan sakna att inte få uppleva känslor, konstaterar Gunnar Sköldeberg.

Min tro är inte sämre för det, även om jag kan sakna att inte få uppleva känslor.

Vid detta tillfälle blev det inte heller några stora känsloutbrott – däremot ett starkt tilltal.

– När pastorn hade bett för benet sa han att han upplevde hur Gud sa till mig: ”Jag är så glad för ditt liv, över de val du gjort.” Det var så uppmuntrande för mig, det kändes så tryggt. Dessutom blev mitt ben helt bra efter det. Det var denna uppmuntran jag ville förmedla till den här flickan. Jag började be särskilt för henne och nu har hon hittat tillbaka till glädjen i tron och är med i förbönsteamet. Det är gott att få förmedla den typen av livserfarenheter till unga människor.

---

Fakta: Gunnar Sköldeberg

  • Född 1948 i Nyköping.
  • Fyller 75 år den 28 februari
  • Gift med Barbro sedan 1978.
  • Firar genom två olika öppet hus-bjudningar: Det blir många på födelsedagen och ännu fler till lördagen efteråt. Alla bjuds på smörgåstårta och cheesecake.
  • Önskar sig: Pengar till byggandet av Frihamnskyrkan.
  • Favoritbibelord: ”Jag ska leda dem där de går bedjande fram” (Jeremia 31:9). Även Jesus samtal med rövaren på korset och Jesu ord till äktenskapsbryterskan om att ”inte heller jag dömer dig”. Det är starka bibelställen.

---

Fler artiklar för dig