Jubilar

Emelie njuter av livet och karriärspausen

“Jag har en fem år lång paus, struntar i karriären och är i stället med familjen.”

Solen skiner och det är 20 plusgrader utomhus. För Emelie Tiger är familjelivet i södra Frankrike ganska behagligt.
– Det är tacksamt att kunna ha ytterdörrarna öppna så att barnen kan gå in och ut som de vill, säger den blivande 35-åringen.

Det hörs barnljud i bakgrunden när Emelie svarar i telefon. Men hon försäkrar att det går bra att prata och tillägger att maken Lars kan rycka in om det behövs. Här, i ett över 100 år gammalt hus på den franska landsbygden, bor familjen Tiger sedan några år tillbaka.

– Min man har alltid drömt om att bo i södra Frankrike. Han hade tittat på hus i tio år innan jag kom med på resan, säger Emelie och berättar att hon inte var svårövertalad när det blev aktuellt att köpa gården.

– Jag har alltid gillat värme och pratar franska så jag var väldigt taggad på förslaget.

Maken, som är musikproducent, jobbar ofta i studion som de har byggt i huset. Och själv spenderar hon också mycket tid på hemmaplan.

– Jag har en fem år lång paus, struntar i karriären och är i stället med familjen. De senaste tre åren har jag varit föräldraledig och nu ska jag vara ledig i två år.

Ändrade sig om jobb och karriär

Många drömmer om att bli förälder. För Emelie var det inte självklart. Hon såg hur det skulle försvåra möjligheten till karriär och nämner DR Kongo där hon bodde och arbetade för PMU 2015–2017.

– Vi var många som brottades med samma sak. Det är svårt att kombinera familj med den här typen av jobb och jag drömde dessutom om att fortsätta att arbeta i högriskområden, något som på engelska brukar kallas ”non family duty station”. Det innebär att man av säkerhetsskäl inte får ha med sig sin familj.

Den som fick Emelie att tänka om var hennes blivande man. Första gången de träffades var på en restaurang i DR Kongo i samband med att han skulle besöka Panzisjukhuset i staden Bukavu där Emelie bodde. De började prata, men hon hade precis påbörjat den tvååriga tjänsten för PMU och det inte var läge att ta relationen vidare.

De höll dock kontakten och Lars frågade bland annat Emelie om hon hade tänkt igenom prioriteringsordningen i livet.

– Jag började fundera på vad jag faktiskt ville göra.

Till slut stod det klart att familjen fick gå före. Det är inte något hon ångrar i dag.

– Att få barn är det största jag har varit med om. Det är en fantastisk gåva att få uppleva något så livsomvälvande.

Bra medicin mot åldersnoja

På frågan om vad hon saknar från Sverige nämner Emelie möjligheten att umgås med familj och nära vänner i vardagen. En annan sak är Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Emelie är uppvuxen i Moçambique och har bott i Afrika i tio år. Än i dag har hon en stor del av sitt hjärta i Afrika och när det gäller framtiden drömmer hon om att bo kvar i Frankrike, men med en fot i Sverige och en fot i Afrika (och dessutom räknar hon med att bo i USA, där Lars ofta arbetar, någon period).

Hur känns det att fylla 35 år?

– Bra. Och att ha en man som är 13 år äldre är bra medicin mot åldersnoja. Många av Lars vänner är dessutom i samma ålder som honom och jag får ofta höra ”jag minns när …”. 35 känns som en bra ålder. Jag är fortfarande ung. Men respektabelt ung.

---

Fakta: Emelie Tiger (fd Litsgård)

  • Aktuell: Fyller 35 år på onsdag, den 8 mars.
  • Bor: I ett hus på en vingård i Provence i södra Frankrike.
  • Familj: Gift med Lars. Barnen Lily (3 år) och Lukas (1,5 år).
  • Gör: Tills nyligen anställd hos Folke Bernadotte Akademin. Har flera styrelseuppdrag i organisationer med Afrikafokus.
  • Firar födelsedagen: Hemma med familjen och grannar. ”Lugnt, men mysigt.” Senare stundar en bilresa till Italien.
  • Önskar sig: Destillator för att kunna tillverka lavendelolja. ”Vi har mycket lavendel på tomten.”

---

Fler artiklar för dig