Jubilar

”Att mötas över samfundsgränserna berikar det kristna livet”

Peter Wänehag hann bara gå i pension i Sverige när Svenska kyrkan i utlandet skickade en förfrågan. Han arbeter nu i London med att stärka församlingsarbetet efter Brexit.
– En stor grupp människor har försvunnit.

I september 2022 gick Peter Wänehag i pension från sin tjänst som kyrkoherde i Kalmar. En tjänst han haft sedan 2005. Tre månader tidigare hade han avslutat sin tjänst som kontraktsprost för Kalmar-Öland, ett uppdrag han haft sedan 2018.

Hans plan var att varva ner och leva ett mer stillsamt liv. Men det dröjde inte länge innan Svenska kyrkan i utlandet hörde av sig och ville ha honom som vikarierande kyrkoherde i London.

– De fick nys om att jag nyligen blivit pensionär, säger han som en förklaring till varför planen att ta det lugnt hemma i Kalmar kom av sig.

Han betraktar sig fortfarande som ”ny på jobbet” i London. Han kom hit i början av januari och utgångspunkten är att han ska stanna i sex månader. Han sitter i tv-rummet i prästgården och tittar ut mot en grådisig himmel. Ulrika Eleonora kyrka ligger en kvarts promenad från Hyde Park och cirka tio minuter från Baker Street och Sherlock Holmes hemkvarter.

Peter Wänehag har alltid tyckt om England. Han är särskilt förtjust i brittiska deckare och gamla veteranbilar, men anledningen till att han tackade ja till erbjudandet är att stötta arbetet i de utmaningar Brexit lämnat efter sig.

– Det är jobbiga följder efter Brexit i London. Ulrika Eleonora församling har haft ett stort ungdomsarbete men nu kommer inte många unga människor hit på grund av de nya stränga visumreglerna. En stor grupp människor som känt sig hemma här har försvunnit.

För att nå ut och återknyta kontakten med unga svenskar i London anordnas ”mellokvällar” under Melodifestivalen.

– Då kan det vara uppemot 100 personer som kommer, säger han.

Han minns ungdomsgruppen han själv tillhörde i Värnamo församling under tonåren och vilken betydelse konfirmationen och de nya kompisarna fick i hans liv.

– De gjorde att jag fann en tro och en gemenskap att leva i.

Planerna på att bli gymnastiklärare lades på hyllan till förmån för en teologie kandidatexamen vid Lunds universitet 1984. Året därpå prästvigdes han i Växjö. Efter en tjänstgöring i Hossmo församling handplockades han till stiftsadjunkt i Växjö av biskop Sven Lindegård.

– Huvuddelen har jag jobbat i församlingen och tio år på stiftskansliet. Vi, min fru och jag, var i Berlin i sju år där jag jobbade som kyrkoherde. Nu avrundar vi med att vara i London ett tag.

Familjen och församlingsgemenskapen har alltid varit viktigt för honom. Den här tiden i London ger honom också möjlighet att predika i samma församling, varje vecka.

– Det är gott att få predika. Gärna ofta så det blir flyt på det. Jag jobbar efter principen att hålla mig till texten. Människor ska få med sig Jesus från gudstjänsten, eftersom det är honom evangeliet handlar om.

Ett annat bra sätt att sprida evangeliet är via musiken, hävdar han. Själv spelar han gitarr. Under åren som han jobbade på stiftskansliet introducerade han och musikern Nils-Erik Svensson psalmboken ”Psalmer i 90-talet”.

– Vi jobbade med att förnya den gamla psalmboken. Knyta ihop flöjt, kontrabas och piano. Kanske några sånger tas med i den nya psalmboken som är under framtagande.

En röd tråd i hans tjänst är ekumeniken. Samarbeten över samfundsgränserna. Under sin tjänstgöring i Kalmar var han ordförande i Kalmar ekumeniska råd.

– Det är viktigt att lära känna varandra även om vi har olika församlingstillhörighet. Det berikar livet som kristen. Man får personliga vänner som har andra erfarenheter än en själv. Jesus har den önskan för oss – att vi ska vara ett.

---

Fakta: Peter Wänehag

Bor: Kalmar (just nu i London).

Familj: Fru och tre utflugna barn.

Aktuell: Fyller 65 år den 12 mars.

Firar: Reser snabbt hem från London för att fira med delar av familjen i Kalmar.

Intressen: Tycker om att gå på utställningar med gamla engelska bilar. Är särskilt förtjust i märket MG. Tycker om att lyssna på musik – gärna klassiskt. Se på engelska kriminalserier: Kommissarie Lewis och Unge kommissarie Morse är favoriter. Läsa böcker: Facklitteratur och brittiska deckare av Stephen Booth, Peter Robinson och Ian Rankin.

Favoritbibelord: Hebreerbrevet 11:8–10

---

Fler artiklar för dig