Jubilar

”Gospelmusiken är mitt sätt att uttrycka min tro”

Pianisten och körledaren Daniel Stenbaek fyller 50 år. Tron är densamma som när han startade gospelkören By Grace för snart 30 år sedan.
– Allt är bara nåd.

Fingrarna rör sig snabbt över tangenterna. Kraftfulla anslag växlas med mjuka. Lekfullheten får publiken att jubla. Daniel Stenbaek är ledare för den rikskända gospelkören By Grace. Kören har varit med i många publika evenemang, är kända från tv-rutan och sjöng bland annat på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop.

Genom åren har Daniel Stenbaek också fått ackompanjera många stora artister. Ett samarbete med sångerskan Cyndee Peters inleddes när han var endast 19 år gammal. Samarbetet pågick i 25 år. Han har fått spela för både kungligheter och presidenter, inkluderat Nelson Mandela.

– Vi var med när Mandela fick fredspriset. Det är minnen jag är tacksam för. Att spela och sjunga är fantastiskt, men det är människorna och platserna som musiken fört mig till som jag uppskattar mest, säger han.

Nu fyller han 50 och berättar att han har gjort till vana att varje år göra en avstämning med sig själv om han vill fortsätta. Hittills har svaret varit detsamma.

– Jag vill inte att det bara ska rulla på år efter år. Då kan det lätt bli att du hamnar i ett ekorrhjul. Jag har ett behov att ta ställning och vara aktiv i min yrkesroll. Jag vill inte göra något halvdant. Då blir det tråkigt.

Namnet By Grace kom han på när han som 20-åring läste bibelordet Efesierbrevet 2:8. (Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen ska berömma sig.)

– Allt är bara nåd. Det tar tyngden av våra axlar, säger han och fortsätter:

– När jag startade By Grace ville jag ha en grupp som var hängivna körsångare och ville sprida gospel runt om i landet. Jag har alltid velat ut och möta folk. Det har drivit mig i alla år.

Gospelgruppen By Grace besökte Mälarökyrkan söndagen 17 oktober 2021.

Genom sången och musiken har Daniel Stenbaek byggt upp ett nätverk av kontakter över hela Sverige och utomlands. Med sin skicklighet som musiker och körledare har han lockat människor, som annars inte besöker gudstjänster, att få del av evangeliet genom sångerna.

– Gospelmusiken är mitt sätt att uttrycka min tro. Den har funnits med mig hela livet. Det finns folk som börjar sjunga i kör fast de aldrig har satt sin fot i kyrkan.

Förutom By Grace leder han två körer till: Ekerö gospel och Maria Magdalena gospel. Dessa är lokalt förankrade med öppna intagningar varje år.

– Jag tycker det är fantastiskt kul att få jobba med körer på alla nivåer. Att kunna få inspirera folk som både är proffs på att sjunga och de som aldrig sjungit i kör tidigare.

Mycket av sin egen inspiration till gospelmusiken har han funnit i USA. Varje år gör han resor dit och anordnar även körresor för att sångare ska få uppleva gospelns rötter.

– Det är en stor upplevelse att få se musiken i sitt sammanhang i olika kyrkor, säger han.

Under pandemin kom dock allt av sig. Resor fick ställas in och körövningar pausades på obestämd tid. Livet som körledare blev helt plötsligt något helt annat än den vanliga vardagen.

– Man var väldigt utsatt. Det blev några digitala konserter och inspelningar, men det blev en tomhet. Samtidigt gav det mig mer tid hemma. Jag passade på att måla om huset. Saker jag inte hunnit annars. Jag skulle inte ha valt ledigheten, men man tvingades göra det bästa av situationen.

Han är lättad att allt har återgått till det normala nu. Våren är fullbokad och närmast är en festkonsert med By Grace hemma i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Körens sätt att hylla sin ledare och jubilar.

– Överraskningar kan vänta, säger han och låter förväntansfull.

---

Fakta: Daniel Stenbaek

Bor: Ekerö

Familj: Tre barn.

Aktuell: Fyller 50 år den 21 mars.

Firar: Gör ingen stor födelsedagsfest, ”men kommer att bli firad lite här och var”.

Bakgrund: Började spela piano vid fem års ålder. Har gått på Adolf Fredriks musikskola, Södra Latins musiklinje samt Musikhögskolan i Stockholm. Är även utbildad civilekonom vid Stockholms universitet.

Intressen förutom musiken: Älskar att vara ute på sjön. Åka motorbåt ute på Mälaren och i skärgården.

Bibelord: Efesierbrevet 2:8

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig