Jubilar

”Många av oss fruktar att inte bli älskade och bekräftade”

För Magnus Ardeby är relationer det viktigaste i livet: ”Det vackraste är när människor vågar blotta sitt inre och får se att människor och Gud står kvar.”

Magnus Ardeby fyller 50. I samma veva byter han jobb. Han är tacksam för åren på Team med uppdrag men blickar samtidigt framåt mot nya arbetsuppgifter.

I tjugo år har han jobbat med Team med uppdrag, TMU. Senaste tio åren som huvudledare. Från och med mars lämnar han det uppdraget och blir ny ordförande i Kristen Samverkan Småland Blekinge, KSSB, en regional del av Evangeliska frikyrkan, EFK. Men han kommer samtidigt att finns kvar på Ralingsåsgården och i TMU.

– Jag finns kvar i organisationen, men i en bredare roll. Jag har en stor del av mitt hjärta och liv här. Elever och kollegor har format och berikat mitt liv på många sätt. Jag kommer fortsätta att göra en del arbete med ekonomin. Även möta eleverna i undervisning och gemenskap.

Ärlig och sann

Ett ämne han gärna återkommer till i undervisningen är modet att våga vara ärlig och sann. Frukten av det har gett oförglömliga minnen.

– Många av oss håller upp en mask då vi är rädda att inte räcka till, att inte bli bekräftade och älskade för dem vi är. Det vackraste är när människor vågar blotta sitt inre och får se att människor och Gud står kvar. Att man förstår att man är älskad som den man är. Där föds nästan alltid en vilja att ge vidare. Det gör mig hoppfull för vår värld.

Mötet med människor har alltid intresserat honom och meningen med livet är relationer, hävdar han.

– Korset är grunden för alla relationer. Försoning och förlåtelse. Därför är Jesus världens hopp.

Mötet med eleverna har inte bara inneburit ett givande utan Magnus Ardeby säger sig ha fått lika mycket tillbaka.

– Jag är otroligt tacksam för alla människor som uppmuntrat mig, utmanat och blivit vänner. Jag har många elever som har lärt mig mycket om livet och om tron.

Det nya uppdraget som ordförande för KSSB innebär mer fokus på lägerverksamhet. KSSB har tre lägergårdar och Magnus Ardebys plan är att utveckla det arbetet och kunna erbjuda läger i egen regi i större utsträckning och att fortsätta utveckla samarbetet med församlingar.

– Vi ser oss som ett verktyg. Vårt hjärta och uppdrag är att betjäna den lokala församlingen genom bibelskola, team, konferenser och lägergårdar med mera. Guds rikes tillväxt och ära är vårt yttersta mål.

Jag har många passioner, men det viktigaste i livet är familjen.

—  Magnus Ardeby

Utbildad ingenjör

Han själv kom till tro i 20-årsåldern. Gick bibelskola och utbildade sig till ingenjör. Efter tre år som ingenjör släppte han den världen och åkte till Sierra Leone med sjukhusfartyget Anastasis som ägdes av hjälporganisationen Mercy Ships.

– Det har präglat mig för alltid. Både i mötet med människorna och det tvåhänta evangeliet – att ge både evangeliet och hjälpa materiellt.

I sitt nuvarande jobb ingår att laga någon bil, göra budget, bygga höghöjdsbanor, planera, undervisa på bibelskolan samt möta elever. Ingen dag är den andra lik. Ingenjörsutbildningen var inte bortkastad och nya idéer och lösningar är en tillgång.

– Jag är mer entreprenör än förvaltare. Men samtidigt mer herde än profet, säger han och konstaterar att det blir en spännande mix.

Trots givande jobb är dock rollen som make och familjefar prioritet ett för honom.

– Jag har många passioner, men det viktigaste i livet är familjen. Där finns mitt hjärta.

Hur känns det att fylla 50?

– Både lite skrämmande att tiden går så fort men också tacksamhet över livet, familjen och Guds nåd. Just nu ser jag med spänning fram emot att utveckla KSSB och inte minst Ralingsåsgården till en fantastisk lägergård. Jag ska driva ett projekt med stöd av Arvsfonden till att bygga ett äventyrsland för barn och ungdomar här. Det ska bli väldigt roligt.

---

Fakta: Magnus Ardeby

Bor: Aneby

Familj: Frun Alexandra, barnen Jonah 11, Signe 9, Amos och Silas är båda 7 år, samt sex höns.

Aktuell: Fyller 50 år den 24 mars.

Firar: Först familjeutflykt och sedan öppet hus med vänner.

Intressen: Familjen, människor, natur, paddla, segla och sport.

Har inspirerats av: Sångaren och kompositören Keith Green och den kristna aktivisten Shane Claiborne.

Gör: Jobbar på TMU och KSSB, samt deltid som brandman.

Favoritbibelställen: Johannesprologen Joh 1:1–18, Fil 2:5–11, 1 Joh 4:19.

---

Fler artiklar för dig