Jubilar

Per Ewert vill fortsätta att delta i samhällsdebatten

Claphaminstitutets direktor har alltid känt sig trygg i rampljuset

När ni läser detta befinner sig Per Ewert och resten av familjen i London. Där ska de besöka kristna tankesmedjor, Holy Trinity Church i Clapham, Baker Street och Tottenham Hotspur Stadium.
– Att hålla på Tottenham är som att vara kristen. Det är mycket prövning, men man hoppas hela tiden på ett lyckligt slut, säger forskaren och opinionsbildaren.

För många av Dagens läsare är Per Ewert kanske i första hand känd som en stridbar debattör. Och Claphaminstitutets direktor drar sig inte för att ta en fight med personer som anser att kristen tro ska förpassas till historien.

Men vem är den blivande 50-åringen utanför rampljuset?

Per Ewert föddes i Skåne och växte upp i Pingstkyrkan i Tollarp där han som 14-åring döptes av pastor Åke Green (som många år senare blev känd av andra skäl). Efter studenten flyttade Per till Linköping för att studera på Lärarhögskolan. Där lärde han känna Therése och de blev ett par. Efter åren i Östergötland gick flyttlasset till Forserum, Therése hemtrakter, mellan Jönköping och Nässjö. Där bor familjen fortfarande, nu med fyra barn mellan 22 och 14 år.

Biljett till FA Cup-finalen

Under årens lopp har Per deltagit i flera tv-sända frågesportprogram, bland annat Jeopardy och Postkodmiljonären. Men först var det Femettan med Staffan Ling.

– Jag var 17 år och tävlade med Babben Larsson och framlidne Svante Grundberg, berättar han.

Succén var ett faktum och Per, som vann det 100:e programmet, fick som belöning en biljett till FA Cup-finalen på Wembley i London där Tottenham mötte Nottingham.

– Jag hamnade i Tottenhamkurvan och där har jag blivit kvar sedan dess.

Apropå rampljus så är det en miljö som Per Ewert alltid har känt sig trygg i.

– Jag presterar bättre under press, säger han och tillägger att det även gäller offentliga debatter.

– Sinnet skärps.

Vill delta i debatten ännu mer

På frågan hur det känns att fylla 50 svarar Per att det är skönt. Han förklarar att det till stor del hänger samman med den doktorsavhandling som han blev klar med förra året. I och med detta kunde han också pusta ut efter att i sju års tid ha kartlagt utvecklingen under 1900-talet mot det sekulära och individualistiska svenska samhälle som vi har i dag.

– Under en period förra året var det riktigt motigt. Men då slog jag upp Skriften för att få kraft och inspiration, säger han och berättar att Gamla testamentet gav precis det han behövde.

– I 5 Mosebok står det att vart sjunde år ska vara friår. Och i 3 Mosebok står det att vart 50:e år ska vara ett jubelår. Nu blir jag 50 och med min forskning i ryggen hoppas jag kunna delta i samhällsdebatten med ännu större tyngd. I Psaltaren 45:5 står det ”Dra ut till försvar för sanning, ödmjukhet och rättfärdighet.” Det har jag länge försökt ha som ledstjärnan i mitt arbete.

---

Fakta: Per Ewert

  • Aktuell: Fyller 50 år på tisdag, den 18 april.
  • Familj: Gift med Therése. Fyra barn: 22–14 år.
  • Bor: Forserum.
  • Gör: Direktor för tankesmedjan Claphaminstitutet. Undervisar på Linköpings universitet om politik och religion. Kom förra året ut med boken ”Landet som glömde Gud” – boken bygger på hans doktorsavhandling som också blev klar i fjol. Gav för några år sedan ut boken ”Sherlock – fallet med den tomma graven”. (Därav besöket på Baker Street där den fiktive detektiven Sherlock Holmes bodde.)
  • Firar: ”I London med familjen dagarna inför födelsedagen. I sommar ska vi också ha ett kalas, Therése fyller 50 år i juli.”
  • Kuriosa: Pers farfars farfars far var böndernas sista talman i ståndsriksdagen. Själv har Per varit aktiv i Kristdemokraterna. ”Men med tanke på min forskning och arbetet i Clapham har jag på senare år backat ett steg från partipolitiken.”

---

Fler artiklar för dig