Jubilar

Marta Fjällström lever sin dröm på en 1800-talsgård i Skåne

“Vår ambition var att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt”

Marta Fjällström var tio år gammal när hon berättade för sin mellanstadielärare att hon tänkte bli veterinär. Och precis så blev det. Inför 40-årsdagen kan hon konstatera att det inte bara är yrkesdrömmen som har gått i uppfyllelse.

När Marta Fjällström och hennes man Anton hade hittat sin drömgård i Örkelljunga i Skåne och visade upp bilder på huset för vänner och familj fick de ett entydigt råd: “RIV DET!”

Boningshuset, som var i orört originalskick från 1800-talet, hade varit obebott i åratal och var i akut behov av totalrenovering. Varken el eller vatten fungerade. Marta Fjällström medger att “det var lite rivningskänsla över huset”, men samtidigt kunde hon och Anton se dess potential. Medan de ännu bodde och pluggade i Uppsala köpte de gården, och ett och ett halvt år senare flyttade de ner till Skåne. Anton tog två års tjänstledigt från sitt jobb som gymnasielärare för att kunna bygga på heltid.

– Jag visste att han var händig, men egentligen hade han ingen erfarenhet av att bygga, säger Marta Fjällström.

Paret bestämde sig från början för att bevara så mycket som möjligt av det gamla. Få kemikalier och helst begagnat var ledorden.

– Vår ambition var att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt och inför materialvalen frågade vi oss: Vad händer med det här materialet om tjugo år? Flera av våra fönster är från 1700-talet och de är så mycket bättre än nya, som kanske håller i max 30 år.

– Sedan måste man ju hitta en balans när man renoverar ett gammalt hus. Inte bli för radikal, men heller inte gena. Varje spik kanske inte måste vara handsmidd?

Viljan att leva nära naturen är delvis sprungen ur Marta Fjällströms kristna tro. Hon växte upp inom ELM, och är fortfarande aktiv där. I femton år har hon lett barnkör, och hon spelar ofta piano vid gudstjänsterna.

När Marta Fjällström och hennes man köpte 1800-talsgården utanför Örkelljunga fick de rådet att riva huset. Istället valde att renovera enligt gammeldags bruk.

– En del kristna säger “Jesus kommer tillbaka snart, så vi kan bara strunta i den här jorden”, men då blundar man ju för vårt skapelseuppdrag, säger hon.

Marta Fjällström växte själv upp på en gård med får och vallhund. I dag har hon och familjen fyra hästar, en hund och två katter.

– Jag har alltid älskat djur. Framför allt tycker jag om att de alltid är ärliga. Och med en hund eller häst kan du få ett väldigt starkt relationellt band.

Kärleken till djuren var också det som förde Marta Fjällström in på sin yrkesbana.

– Redan när jag var tio år bestämde jag mig för att bli veterinär. Jag tog reda på vilka betyg som krävdes för att komma in på utbildningen och kämpade tills jag nådde mitt mål.

I dag är hon mjukdelskirurg för katter och hundar på djursjukhuset i Helsingborg, och kan konstatera att många av hennes drömmar har gått i uppfyllelse.

– Jag är så tacksam över livet som jag får leva. Nu står jag här på min gård med underbara barn, min man och våra djur. Det är en väldig förmån att kunna sätta check på så många drömmar.

– En tydlig målbild jag har haft sedan jag var liten var att ha en egen nordsvensk som jag skulle kunna åka häst och vagn med i skogen. Och för några år sedan kunde jag köpa min första häst! På lucia ordnade vi luciatåg och jag körde med släde till hembygdsgården.

Så här ser huset som Marta Fjällström och hennes familj bor i, ut i dag. Takets tegel är begagnat, virket kommer från den egna skogen och är målat med äggolljetempera och linoljefärg.

Den 19 april fyller Marta Fjällström 40 år och firar med stor fest i det gamla stallet på gården. Där blir det karaoke och liveband.

– Att fylla 40 är lite som att göra det vi inom ridsporten brukar kalla för halvhalt – en möjlighet att stanna upp och reflektera. Jag har alltid varit extremt målinriktad, men nu funderar jag på om det kanske är dags att sitta lite still i båten istället och se var den för en. Man behöver ju inte ro hela tiden.

---

Fakta: Marta Fjällström

Bor: Sjunkamossa utanför Örkelljunga i Skåne.

Familj: Gift med Anton. Barnen Rosa, Sally och Petter.

Yrke: Veterinär.

Intressen: Hästar, musik, innebandy, löpning, inredning, busa med barn, vinterbad och friluftsliv.

Favoritbibelord: “Allt förmår jag i honom som ger mig kraft” Fil 4:13.

Aktuell: Fyller 40 år den 19 april.

---

Fler artiklar för dig