Jubilar

Fembarnsmamman: När barn berättar om sin tro blir det mer äkta

Hon är fembarnsmamma och ansvarig för barnarbetet i sin hemförsamling Gudskraft i Sävsjö. Frida Axelsson är övertygad om att Gud vill använda barnen till att sprida evangeliet.
– När barn delar blir det mer äkta.

Klockan är strax före tio på söndag förmiddag. Frida Axelsson, hennes man Simon och en handfull barnledare är i full fart med att förbereda aktiviteten Söndagskul tillsammans med barn i åldrarna 3–12 år från tre olika kyrkor. De befinner sig i en gymnastikhall i ett område i Sävsjö där många med invandrarbakgrund bor.

Ett välkomsteam blåser upp ballonger i olika färger för att skapa feststämning i entrén, medan dramateamet övar in en berättelse från Bibeln som ska gestaltas.

– När barn delar blir det mer äkta. De har så mycket att ge. Flera barn vill gärna dela vittnesbörd. De får prova på och välja från gång till gång vad de vill göra, säger Frida Axelsson.

Här finns välkomsteamet, fikateamet, sång, drama eller dansteamet. När klockan slår elva bjuds barn i området in. Var fjärde söndag är Söndagskul på plats.

Initiativet tog fart efter tältkampanjen ”Det finns hopp” i Sävsjö 2019.

– När vi bad inför kampanjen visade Gud mig bilder på människor just i detta område. Människor som grät sig till sömns. Det var oroligt med konflikter i familjerna och missbruk. Jag kände att vi behövde komma in här.

Hon delade visionen med vänner i församlingen och de bestämde sig för att åka dit.

Frida Axelsson, Sävsjö.

– Vi bjöd in till picknick på en innergård i området. Jag berättade vad Gud hade visat mig och sa att Gud ser dem och vill rädda dem ur deras nöd. Många kom fram och bekräftade att vad jag sagt stämde. Flera ville ha förbön.

Efter det har man fortsatt vara i området och anordna Söndagskul här. Upp till 25 barn kan komma för att vara med, uppskattar Frida. Sedan två terminer görs Söndagskul i samarbete med två andra kyrkor i stan – Höglandskyrkan och Allianskyrkan.

– I Sävsjö finns en härlig ekumenik och jag upplevde att vi skulle göra det här med de andra kyrkorna. Det är en styrka och glädje att stå tillsammans.

Frida Axelsson är mamma till fem barn och har varit ledare för församlingens barnarbete i cirka tio år. Ingen är för ung för att vara ett redskap i Guds hand, hävdar hon.

– Barnen växer genom att dela vad de har på sitt hjärta. Att vara med och ta ansvar på Söndagskul blir lite av ledarträning för dem.

Det är inte bara barnen som växer i sina uppgifter. Frida har också gjort en resa i arbetet. Första gången hon fick frågan om att bli barnansvarig och hörde vad det innebar kände hon sig inte redo.

– Jag har tyckt det varit jobbigt att tala inför folk. Men mina pastorer uppmuntrade mig genom att säga att den helige Ande kommer hjälpa mig.

När hon väl tog steget och sa ja har hon upplevt att Gud har backat upp.

– Det har hänt många härliga saker. Gud ger kraften när vi säger ja. Det vill jag gärna ge som uppmuntran till andra också. Den helige Ande är vår hjälpare.

Frida Axelsson växte upp i en icke troende familj i Vetlanda. Föräldrarna skilde sig när hon var tio år. Hon växte upp med sin mamma och yngre syster. När hon var elva följde hon med en kompis på ett möte och kom till tro, strax efter att hennes mamma blivit troende.

Efter studenten gick Frida två år på Livets ords bibelskola i Uppsala. Sedan återvände hon till Vetlanda och träffade sin blivande man. I dag bor familjen i ett stort vitt hus i centrala Sävsjö. I trädgården ryms äppelträd, päronträd, körsbär och ett litet berg på baksidan.

– Det är en stor välsignelse att vi hamnade här. Jag älskar att det är så rymligt att vi kan bjuda hem människor.

---

Fakta: Frida Axelsson

Bor: Sävsjö.

Familj: Maken Simon, två döttrar och tre söner i åldrarna 20,19,16, 14 och 11 år, samt hunden Sally (en Bordercollie).

Aktuell: Fyller 45 år den 5 juni.

Firar: Med familjen. ”Mamma och pappa kommer säkert också.”

Intressen: Baka, påta i trädgården, sjunga och spela lite för mig själv. Gå i skogen med hunden.

Favoritbibelställe: Ordspråksboken 3:5-8: ”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Räkna med honom på alla dina vägar, så ska han göra dina stigar jämna. Håll dig inte själv för vis, frukta Herren och fly det onda. Det ska ge hälsa åt din kropp, ny styrka åt alla dess ben.”

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig