Jubilar

”Jag tror att ett samtal över en kopp kaffe är betydelsefullt”

Samuel Watanen, 70, älskar att fika, mötas i vardagliga samtal - och att cykla. Ett vanligt år blir det 500 mil på sadeln.

Cykelfantasten Samuel Watanen är pensionerad sjuksköterska sedan ett år tillbaka, men fortsätter hjälpa människor i behov över en fika i kyrkans kaféverksamhet.
– Det är viktigt med det enkla samtalet, säger han.

Om du befinner dig på Öland eller Kalmar och ser en eller två cyklister susa förbi kan det vara Dagens jubilar Samuel Watanen och hans fru som är i farten. På sjuväxlade cyklar avverkar paret mil efter mil och njuter av blommorna längs vägen.

– Jag och min fru är cykelfantaster. Jag cyklar 500 mil per år och frun cyklar 700 – 1000 mil. Vi cyklar mycket tillsammans. Vi älskar att komma ut och känna dofterna i naturen, säger Samuel Watanen.

Han fyller 70 år och är vältränad. Paret bor i ett radhus i Kalmar. Närheten till Öland gör att många turer går dit, men även andra delar av Sverige och länder som Tyskland och Schweiz får besök. När han jobbade, fram till för ett år sedan, cyklade han året runt till arbetet på Länssjukhuset i Kalmar.

– Man hann rensa tankarna när man cyklade hem, säger han.

Samuel Watanen har hela sitt yrkesliv arbetat som sjuksköterska. De senaste 30 åren på njurmedicin. Han valde att stanna fyra år extra efter pensionsåldern eftersom han trivdes så bra och kände att han hade mer att ge. Hans mor var sjuksköterska och han tror att det är ifrån henne han fick inspirationen till yrket.

– Jag började jobba på röntgen. Det var tekniskt och roligt, men jag saknade patientkontakten och ändrade till njurmedicin där man kunde följa patienterna under längre tid.

För han tycker om mötet med människor. Av sin omgivning beskrivs han som social och det håller han själv med om. Sedan 19 år är han med i Kalmar Pingst och på torsdagar hjälper han till på kyrkans kafé där det serveras enklare måltider såsom soppa och fläskpannkaka. Han är inte rädd att ta kontakt med människor och vill inte förringa betydelsen av en fika.

– Det finns ett behov av att få träffas. Någonstans att komma och mitt i en stressad situation få ta en paus. Jag tror att ett samtal över en kopp kaffe är betydelsefullt. Det är viktigt med det enkla samtalet.

En perfekt uppgift för honom. Han har nämligen inget emot att ta en kopp kaffe. Ju fler ju bättre.

– Jag har en grej jag är lite ökänd för … jag älskar att fika! utbrister han och fortsätter:

– Säger någon Napoleonbakelse smälter jag. Jag kan hoppa över maten bara jag får kaffe och kaka.

Danskt wienerbröd, som han köper i Helsingör, är också en favorit och hans frus bakkonst ger honom lyckorus.

– Min fru gör mycket goda kakor. Det är hon som göder mig.

Bortsett från fikat har han så länge han kan minnas varit engagerad i kyrkan. Han har finska föräldrar och hans mamma tillhörde finska Pingst i Stockholm när han växte upp. Tron har han haft sedan barnsben och scouterna i Kalhälls missionskyrka var med och formade honom. Han var engagerad i kyrkornas gemensamma sociala arbete Hela människan, under sin tid i Kalhäll och även i Kalmar. Han har suttit som lokalpolitiker främst i samhällsbyggnadsnämnden för Kristdemokraterna Kalmar i 20 år.

– Att vara delaktig har varit naturligt. Församlingen har varit en trygghet, ett tillfälle att samlas. Kyrkan rymmer både det stora och lilla, säger han.

När han inte är i kyrkan, sitter på cykelsadeln, fikar eller är ute och reser, är det troligt att han återfinns hemma i trädgården och ser till jordgubbslandet och busken med de blå vindruvorna eller någon av de andra växterna.

– Det är roligt att ha lite jordgubbar till midsommar. Jag har alltid haft ett trädgårdsintresse. Precis som tron har det funnits med sedan barnsben.

---

Fakta: Samuel Watanen

Familj: Fru, fyra döttrar och sex barnbarn.

Bor: Kalmar.

Aktuell: Fyller 70 år den 3 juli.

Firar: I stillhet med närmaste familjen. På själva födelsedagen rymmer han. ”Då är jag puts väck.”

Intressen: Familjen, cykling, resa, trädgården och fika.

Favoritbibelord: Joh 3:16 och 1 Kor 13:13

---

Fler artiklar för dig