Jubilar

Cecilia Pihlström: Med kärleken kommer man långt

“Om alla tänker att vi ska tjäna varandra blir det givande och tagande på ett bra sätt”

Cecilia Titti Pihlström är barn- och musikpastor i Pingstkyrkan i Lund. Hon njuter av att se medlemmar från olika länder och kulturer bygga församling tillsammans, trots olikheter.
– Med kärleken kommer man långt.

Hon som aldrig hade för avsikt att bli pastor är nu pastor på heltid. En tjänst som hon delar 50/50 mellan barnverksamheten och musiken.

– Jag är en person som brinner för att hjälpa till där det behövs. Jag går till församlingen för att betjäna mina syskon, såsom Jesus gjorde. Om alla tänker att vi ska tjäna varandra blir det givande och tagande på ett bra sätt, säger hon.

Hon heter Cecilia Pihlström, men kallas Titti. Varför hon kallas det återkommer vi till. När hon började i Pingstkyrkan i Lund var hon församlingspedagog men hjälpte även till på volontärbasis. Efter några år ville församlingen avskilja henne till pastor.

– När man står till Guds förfogade sätter han mig där han vill ha mig. Det har blivit bra och landat väl både för församlingen och för mig.

Pingstkyrkan i Lund har drygt 500 medlemmar och håller tre gudstjänster på söndagarna. En svensk, en engelsk och en romsk gudstjänst. Bland bönegrupperna finns en burundisk grupp, en spansktalande och en etiopisk grupp. Församlingen har även många medlemmar och besökare från afrikanska länder, berättar hon.

– Det är en blandad och väldigt spännande församling. Olika kulturer ska stöta sig och blötas, men vi har goda relationer och ett stort socialt arbete.

Cecilia Titti Pihlström är en av församlingens tre pastorer. Hon är uppvuxen i ett pastorshem i Pingströrelsen. En stor familj med sex syskon. Hon säger sig haft turen att bara ha positiva erfarenheter av församlingsliv.

– Visst kan det bli gnissel och utmaningar, men det viktiga för mig är att älska de här människorna. Gud älskar dem och med kärleken kommer man långt.

Om det ändå blir en fnurra på tråden är det viktigt att inte bara tiga utan ta reda på hur det verkligen förhåller sig, säger hon.

– Det har jag lärt mig med åren – försäkra dig om att du har uppfattat situationen rätt. En person kan låta arg, men man behöver inte slå tillbaka. Kärleken kan täcka mycket.

Hon ser sig själv som glad, positiv och social och försöker vara noga med att människor runt omkring henne känner sig sedda.

– Det är viktigt att människor känner att de har en plats.

Samtidigt kan hon ibland tycka att det är utmattande med mycket människor och att det är lätt att känna vanmakt när människor har det svårt. Som pastor behöver även hon vila och återhämtning.

– När jag har mina lediga måndag behöver jag koppla bort allt.

Det gör hon bäst i sitt växthus där det ryms både paprika, gurka och tomater. Utanför växthuset finns potatis, sallad, majs och lök. Odlingsintresset har kommit med åren när familjen köpte hus.

– Det här är min oas. Det är roligt att sätta och se vad man får till. Det är jag, mina växter och Gud.

Ett annat stort intresse är musiken. Det har funnits med sedan barnsben. Det har också viss anknytning till hur hon tog smeknamnet Titti.

– Som barn såg jag ett program med Titti Sjöblom där hon hade en gul overall och sjöng. Jag tyckte så mycket om henne så jag tog namnet, berättar hon och skrattar åt minnet.

I dag skriver hon egna låtar och spelar in egen musik tillsammans med musicerande vänner.

– Jag har en låt på Spotify. ”The Place” heter den. Det är roligt att göra lite olika saker.

Nu fyller hon 50 och med åren har hon blivit friare i sitt uttryck. Det händer att hon blir sugen att sjunga spontant när hon är ute.

– När man uppnår en viss ålder bryr man sig inte vad folk tycker. Det är skönt att bli äldre. Jag trivs med min ålder.

---

Cecilia Titti Pihlström

Bor: Stångby utanför Lund

Familj: Mannen Josef och dottern Ester 14 och Lisa 12.

Aktuell: Fyller 50 år den 5 juli.

Firar: Tågluffar till Kroatien tillsammans med en kompis familj.

”Har inte varit i Kroatien tidigare. Det blir nytt och roligt.”

Gör: Är barn och musikpastor i Pingstkyrkan i Lund. Sitter också med i ledningsgruppen för barnarbetet på Nyhem.

Intressen: Sång, musik och odling.

Favoritbibelvers: 5 Mos 33: 27 ”En tillflykt är han, urtidens Gud och här nere råder hans eviga armar …”

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar