Jubilar

90-årigen som får hästen att spela blockflöjt

Pingstvännen har medverkat i SVT-programmet Landet runt och genombrottet fick han när han i samarbete med barnbarnets häst Axiom spelade “Blinka lilla stjärna” på blockflöjt

Curt Lidbrandt gick i pension 1998. Men 25 år senare jobbar han fortfarande – numera i kiosken på en golfbana i Uppland.
– Det är avkopplade för en ensam man, säger 90-årsjubilaren utan att låta särskilt nedstämd.

För inbitna Landet Runt-tittare är Curt Lidbrandt knappast något okänt ansikte. Pingstvännen och Sollentunabon har återkommande medverkat i SVT-programmet. Det stora genombrottet fick han när han i samarbete med barnbarnets häst Axiom spelade ”Blinka lilla stjärna” på blockflöjt.

Detta har senare följts upp av bland annat signaturmelodin till Landet Runt på kaffekanna samt ”Han har öppnat pärleporten” på en amaryllisstjälk. Men även ”Blott en dag” på sugrör, vilket i sammanhanget får betraktas som högst vardagligt.

– Jag började som tioåring spela esskornett i skolorkestern 1943. Två år senare blev det eufonium i Filadelfiakyrkan och under årens lopp har jag även spelat basun, trumpet, althorn och trombon, förklarar han.

Dvd-skivor med julhälsningar

Musikintresset – i kombination med en fascination för film och videoredigering – ledde till att Curt Lidbrandt började skapa dvd-skivor med julhälsningar till släkt och vänner. Året var 2005 och under de kommande åren kom ”Curres kökshörna” att bli ett återkommande inslag i julhälsningarna.

– Första gången spelade jag på kristallglas i köket, därav namnet kökshörna, säger han och förklarar att ”Curres kökshörna” gick ut på att spela en melodi på ett ovanligt instrument.

Flera av barnbarnen är ryttare och nästa steg blev att involvera hästar i programmet. Och när Axiom hade accepterat blockflöjten i näsan var succén ett faktum.

Arbetar i kiosk på golfbana

På det yrkesmässiga planet arbetade Curt Lidbrandt under drygt 50 år på bilfirman Ernst Nilsson AB/Bilia. Först var han kontorsbud, men senare utbildade han sig till mekaniker innan han blev arbetsledare och därefter verkstadschef. 1998 gick han formellt i pension – i praktiken har han dock inte slutat jobba.

– Min hustru Solveig, som tyvärr gick bort hösten 2021, var yngre än mig och eftersom hon jobbade fortsatte jag också.

Curt Lidbrandt berättar att han exempelvis har arbetat på rostskyddsfirma samt kört lastbil.

I år – liksom i fjol – är det spelarna på Johannesberg golfbana mellan Uppsala och Norrtälje som får dra nytta av hans tjänster.

– Jag är ingen golfspelare själv. Men kocken som driver restaurangen på golfbanan har också kiosken och förra året lämnade tjejen som skulle sköta kiosken återbud med kort varsel. Min son, som känner kocken, tyckte att jag borde få något nytt att göra och föreslog därför att jag skulle hoppa in. Det ledde till att jag satt i kiosken från och med midsommar. I år arbetar jag där hela sommaren.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag får möjlighet att prata med en massa olika människor.

---

Fakta: Curt Lidbrandt

  • Aktuell: Fyller 90 år på torsdag, den 17 augusti.
  • Familj: Två söner (en i livet), sex barnbarn, tolv barnbarnsbarn.
  • Bor: Sollentuna.
  • Gör: Pensionär. Arbetar i kiosken på Johannesberg golfbana. Spelar althorn i City Brass. Har en egen Youtubekanal.
  • Kuriosa: Curt Lidbrandts morfar blev den första föreståndaren i pingstförsamlingen i Sollentuna som bildades 1924.
  • Önskar sig: ”Det här med present är marigt. Men församlingen brukar alltid ge en blomma till de som har fyllt 80 år. Den får gärna gå till omsorgsgruppen i kyrkan där min hustru också var engagerad.”
  • Firar: ”På ridanläggningen i Johannesberg, som mina barnbarn arrenderar, finns en festvåning. Där kommer hela familjen att träffas och det roligaste är att alla troligtvis har möjlighet att vara med. I sådana fall blir vi 28 personer.”

---

Fler artiklar för dig