Jubilar

”Jag blev golvad av Guds kärlek”

På Sweden Rock Festival hände något oväntat. “En kille vid fick syn på mig och räckte fram en Metalbibel. Han sa: “Den här ska du ha!”

I 20-årsåldern bestämde sig Andy Nordlander för att lämna Gud. Några år senare hörde han en röst som uppmanade honom att läsa den Metalbibel han fått några år tidigare.
– Då förstod jag att Gud är på riktigt, säger han.

Sedan 2013 bor Andy Nordlander med sin fru, två hundar, några höns och ankor på en gård utanför Sundsvall. De satsar på att vara självförsörjande och köper enbart mjölk och kött som är närproducerat.

– Då vet man vad man får, säger Andy som kombinerar livet på gården, som innefattar allt från att odla grönsaker och tillverka egen tvål till att fixa med andra praktiska saker, med att jobba som lastbilschaufför.

Hårdrock är ett stort intresse. Att han fastnade för just den musikstilen förklarar han med att föräldrarna förbjöd honom att lyssna på hårdrock, eftersom det ansågs syndigt i många kyrkor på den tiden.

– Jag hade en jättebra uppväxt. Men att säga till sitt tonårsbarn att inte lyssna på en viss sorts musik fungerar inte. Det blir motsatt effekt, säger Andy som älskat hårdrock sedan dess och själv spelat trummor i flera band.

Han lånade LP-skivor med Black Sabbath, Iron Maiden och AC/DC och spelade in låtarna på kassettband. Sedan lyssnade han på kassettbanden på en Sony Walkman utan att föräldrarna märkte något.

– För att de inte skulle bli misstänksamma skrev jag Bröderna Samuelsson, Ingamay Hörnberg och Curt & Roland på fodralen. Jag levde nog lite dubbelliv.

Efter lumpen när kompisgänget i kyrkan skingrades, började Andy glida längre bort från Gud. Till sist bestämde han sig för att lämna allt kristet bakom sig. På Sweden Rock Festival i Norje Boke hände något oväntat.

– En kille vid ett marknadsstånd fick syn på mig och räckte fram en Metalbibel. Han sa: ”Den här ska du ha! Läs den!” Jag blev förvånad, tog emot den men reflekterade sedan inte mer över det.

Hörde en röst

Under ett arbetspass några år senare hade Andy parkerat sin lastbil för en stunds vila. Då blev han plötsligt avbruten:

– En röst sa till mig: ”Ta fram din Metalbibel och läs!” Jag visste att jag inte hade någon metalbibel i lastbilen men rösten upprepade samma sak två gånger. Till slut upptäckte jag att det faktiskt låg en Metalbibel i ett fack i förarhytten.

– Hur den hade hamnat i lastbilen är fortfarande en gåta. Jag hade inte lagt den där.

Troende trummis

I Metalbibeln läste han ett vittnesbörd av Tommy Aldridge, trummis i Whitesnake, som är ett av Andys favoritband. Med intresse tog han till sig vad Gud betyder för en av världens mest kända trummisar inom hårdrocken.

– Jag blev golvad med full kraft och tänkte att om Gud kan tala på det sättet till mig spelar det ingen roll om jag tar avstånd från Gud. Han finns ändå alltid där för mig, berättar Andy med inlevelse.

Han går rakt på sak utan omskrivningar och verkar vara en person som varken kompromissar med sin övertygelse eller lindar in sina åsikter. Den inställningen har inneburit att han hamnat i situationer där meningsmotsättningar uppkommit.

– När jag går in i och engagerar mig i något är det allt eller inget, säger han och förklarar hur han är som person.

Hur känns det att fylla 45 år?

– Det är inte som det brukar eftersom min pappa gick bort nyligen. Jag föddes på pappas 30-årsdag och vi brukade alltid ringa och gratulera varandra. Nu går inte det och det känns tomt och konstigt.

– Jag undrar varför Gud inte svarade på bön och gjorde honom frisk. Men jag finner tröst i att pappa har det bättre där han är nu.

---

Fakta: Andy Nordlander

  • Aktuell: Fyller 45 år den 5 september.
  • Bor: Utanför Sundsvall.
  • Uppvuxen: Åstorp och Örebro.
  • Familj: Gift.
  • Gör: Lastbilschaufför.
  • Favoritbibelord: Psaltaren 150:1–6.
  • Önskar sig: ”Att mina vänner kommer och hjälper mig att snickra och måla på gården där vi bor.”
  • Firar: Med god mat och fantastiska vänner.

---

Fler artiklar för dig