Jubilar

Paul målar livet med både ord och färg

Älskar ordvitsar och är proffs på julklappsrim, men Guds ord går före allt annat för den jubilerande 75-åringen

Kärleken till Jesus och till människor är den stora drivkraften i Paul Snälls liv. Och den består, nu när han fyller 75 år.
– Säger man något som får människor att skratta så har man vunnit deras öra och då lyssnar de mer uppmärksamt, konstaterar den tidigare församlingspastorn.

Visste du att uttrycken ”Inte ett jota” och ”kreti och pleti” båda har sitt ursprung i Bibeln? Det är två av många smålustiga ordfakta som Paul Snälls i Nässjö tycker om att dela med sig av och sprida kunskap om. Han älskar nämligen ord och uttryck, vilket kan passa en som använt just ord som sitt viktigaste arbetsredskap under större delen av livet. Ett annat ovärderligt arbetsredskap för den blivande 75-åringen har varit penseln. Paul Snälls har nämligen både tjänstgjort som pastor i olika församlingar och arbetat som yrkesmålare emellanåt.

– Min pappa lärde upp mig som yrkesmålare när jag var ung, vilket jag haft stor nytta av i livet, inte minst när det varit knepigt ekonomiskt. Jag har tapetserat och målat och gjort allt som ingår i yrket. De tio sista åren innan jag gick i pension arbetade jag heltid som målare, berättar Paul Snälls.

– När man släpper penseln efter arbetsdagens slut är man helt fri. Det är något annat än att vara frikyrkopastor det, säger han med glimten i ögat.

Annars har Paul Snälls som sagt haft olika pastorstjänster, med bred geografisk spridning. Han har bott och verkat i allt från Gammelstad i Luleå, i Dalarna, samt i Nässjö där han bor sedan 30 år tillbaka tillsammans med hustrun Marita. Och dagen efter denna intervju ska han på utflykt med RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) till Ödeshög – samma plats där han hade sin första längre pastorstjänst, berättar han.

– Men från början var vi resandeevangelister min fru och jag, med tältmöten på somrarna och veckoserier under övriga året. Vi sjöng och spelade och det har vi fortsatt att göra.

– Min kallelse har alltid varit att vara Herrens tjänare, vad jag än gjort. Jag har också alltid haft ett stort människointresse, och särskilt värnat om de lite mer udda personerna. Jag känner en stor kärlek till olika människor.

Det är stort att få förkunna detta för människor, kanske för någon som blivit till genom en våldtäkt och som inte tror att det var meningen att den finns.

—  Paul Snälls

Paul Snälls citerar sin favoritpsalm, Psalm 139 i Bibeln, fritt ur minnet. Versen ”Du såg mig innan jag föddes, i din bok var de redan skrivna, de dagar som hade formats innan någon av dem hade grytt”, har han fått läsa många gånger för människor som tvivlat på sitt värde. Inte minst i samband med de år då han verkade som fängelsepräst i Luleå. Där fick han samtala med många som mådde psykiskt dåligt, och som kanske inte förstått sitt fulla värde som människa.

– Det är stort att få förkunna detta för människor, kanske för någon som blivit till genom en våldtäkt och som inte tror att det var meningen att den finns. Det finns en vilja som är större än en mans och en kvinnas vilja, det finns en som sett oss med kärlek redan innan vi blev till.

Det är en blandning av både ”storord” och en del putslustigheter när Paul Snälls förkunnar, det är tydligt när man lyssnar till honom. Som församlingspastor var det inte sällan som han använde en vits för att fånga åhörarnas uppmärksamhet, berättar han. Liksom att han på varje ställe där familjen bott har deltagit i lokalradions rimstuga inför julen. Rim, limerickar och ordvitsar tycks han vara något av ett proffs på. Men det är Guds ord, Bibeln, som han verkligen älskar.

– Jag älskar Guds ord. Jag fascineras så mycket av Bibeln att jag lärt mig hela eller delar av bibelböcker utantill; Jona bok, Ruts bok och delar av Esters bok. Jag menar att det har väldigt mycket med kärlek att göra – det man älskar och fascineras av, det sätter sig.

---

Fakta: Paul Snälls

  • Aktuell: Fyller 75 år den 13 september.
  • Bor: Nässjö
  • Familj: Gift med Marita, tre söner; Marcus, Per-Isak och Daniel, samt sju barnbarn.
  • Önskar: Att få vara tillsammans med nära och kära och ha trevligt tillsammans. Tacksam över att ha goda förutsättningar för detta.
  • Sjunger helst: Sånger av visdiktaren Nils F Nygren som bodde nära paret Snälls i Dalarna. Han står exempelvis bakom sånger som Glöm inte bort att änglarna finns och Nåd över allt förnuft. Men Paul sjunger också gärna Ingemar Olsson och Evert Taube.
  • Favoritbibelord: Just nu är det Psalm 139.

---

---

En limerick av Paul Snälls

En förälskad yngling i Boda

var nykysst, det får man förmoda.

Och han mår som en prins

fastän dunkelt han minns

att han förut har mått som en groda.

---

Fler artiklar för dig