26 februari 2021

En tidning på kristen grundKrönikor

Låt låtskrivandet blomma i församlingen

Urban Thoms, mångårig skribent och kulturjournalist på Dagen, om att det i svenska församlingar finns en dold skatt när det gäller musiklivet.

Inför det gångna året uttryckte jag i Dagens spalter en förhoppning om att året skulle bli ett år då låtskrivandet på allvar skulle börja blomstra i många lokala församlingar. Det är en dröm jag närt länge och något som bara känns mer och mer angeläget ju längre tiden går. Av flera skäl.

På Dagen vet vi av erfarenhet att säkraste sättet att fylla insändare- och debattsidor är att starta en lovsångsdebatt. Frågan om musiken i våra församlingar engagerar människor ända in i hjärteroten. Denna betraktelse har inte till syfte att spä på diskussionen kring lovsångsmusikens plats eller uttrycksformer i gudstjänsten. Alls inte. Men jag vill dela några tankar sprungna ur åtskilliga samtal med musiker och låtskrivare från den kyrkliga världen och – inte minst – mina egna erfarenheter på området.

Min lilla nyårsönskan från december 2017 hade rubriken ”Förlös fler låtskrivare i kyrkan” och så här löd texten:

"I många församlingar finns låtskrivartalanger som slumrar, vars verk blir liggandes i byrålådan. Lutherska Missionskyrkan i Göteborg har en kör genom vilken många talangfulla låtskrivare fått komma fram. I Svenska kyrkan i Valbo skrevs för några år sedan 30 nya psalmer i ett psalmprojekt. Jag tror att det finns text- och låtskrivare överallt, de behöver bara få komma fram. Jag tänker enkla brukssånger skrivna utifrån konkreta behov. Kanske är detta ett svar på de rop som hörs om mer mångfald och engagemang i det kristna musiklivet. Tänk att få höra en sång specialskriven till predikan en helt vanlig söndagsgudstjänst, något vi fick uppleva i min församling Mälarökyrkan bara för några veckor sedan. Jag unnar alla den känslan."

Visst görs det mycket ny bra musik. Inte tu tal om annat. Och en del av sångerna sipprar också ner i församlingslivet där de får vara till välsignelse och uppmuntran. Men jag kan inte släppa tanken på att det finns så mycket mer därute än vad som kommer reguljära gudstjänstbesökare till del.

I dag ser musiklivet radikalt annorlunda ut i de flesta församlingar jämfört med för 30 år sedan eller mer.

Generellt sett är färre personer engagerade i gudstjänstmusiken vilket så klart påverkar urval och bredd. Jag tänker att för den som inte ”är utvald” att vara en av dem kanske det känns svårt att komma med något eget alster. Jantelagen är ju bevisligen stark i den svenska lagomkulturen.

Att aktivera och släppa fram fler låtskrivare skulle säkert bidra med nya perspektiv i de texter vi får lyssna till och sjunga med i i kyrkan. Och det behövs. Vissa gudstjänster kan få mig att fundera på hur en människa som kommit rakt utifrån ska kunna uppleva någon som helst igenkänning i det som sjungs. Jag tycker också att sånger som uttrycker personliga erfarenheter av tron, alltför ofta lyser med sin frånvaro. Kanske finns de sångerna redan i någon av församlingsmedlemmarnas byrålådor? Och låter vi de ligga kvar där kommer de att förbli osjungna.

Men även om någon skriver och framför en egen sång, hur ska den kunna ta sig vidare så att fler får möjlighet att lyssna och sjunga med?

Jag tror att de mekanismer som styr detta i kyrkans värld måste ses över och anpassas så att de även öppnar för amatörer att komma med i matchen. Att skriva en sång är något väldigt personligt, även om den inte alls handlar om en själv, och tröskeln kan vara hög för att våga visa upp sina alster för andra. Än mer för en hel församling. Det är lite som att blotta sin själ.

Min iakttagelse är att det går lättare i en församling där det finns starka musikprofiler som samtidigt är generösa och inlyssnande. Som är beredda att släppa fram nya förmågor och ge dem uppmuntran och konstruktiv kritik. När jag härom året intervjuade sångförfattaren Christer Hultgren i Dagenserien "Så kom sången till" upptäckte jag att han är ett strålande exempel på det jag menar. När jag samtalade med folk i Pingstförsamlingen i Karlskrona där Christer verkat i alla år, blev det så tydligt att en enda person kan göra all skillnad i världen när det gäller att skapa god jordmån för låtskrivare att växa i. Och vem vet, kanske kommer de frön som finns i just din församling en dag att stå som sångförfattare till odödliga sånger som "Jag vill ge dig o Herre min lovsång".

Urban Thoms,

musikjournalist och mångårig redaktör på Dagen, jurymedlem för Utbult-stipendiet och engagerad medlem i Mälarökyrkan

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar från Krönikor