Krönikor

Alf Svensson: Föräldrar har den viktigaste uppgiften som finns

Ordet familj hörs ytterst sällan i den politiska debatten.

Föräldrar har viktigaste uppgiften som finns men staten bortser från familjen.

—   Alf Svensson

Statsministern läste ur regerings­förklaringen för riksdagen: "Kommunerna är centrala i arbetet med att förebygga brott. Arbetet påbörjas för att ge kommunerna lagstadgat ansvar för detta." Och så nämnde han att "skolan, socialtjänsten, lokala näringslivet och våra folkrörelser har viktiga roller att spela".

Men varför nämner han inte familjernas roll i det brottsförebyggande arbetet?

Vi ordar alla om ekonomisk tillväxt och välfärdskommission och värnskatt. Glömmer vi att barnens uppväxt är det viktigaste av allt i vårt samhälle, och att ingen har en mer ange­lägen och fascinerande uppgift än föräldrarna?

Stefan Löfven, sätt dig framför tv-kameror, så många som möjligt, en fredagskväll, och titta alla oss föräldrar vänligt rakt in i ögonen. Erinra oss gärna om att vi har fått växa upp i ett av världens mest välmående länder. Men säg också att vi som föräldrar har den finaste och viktigaste uppgiften som finns. Och tillstå rakt ut att politiker klarar långt ifrån allt som man skulle vilja, och att Du som regeringschef nu vänder dig till alla mammor och pappor: "Ni vet väl var er dotter och son finns i kväll? Och vad de roar sig med eller sysslar med? Vi politiker, och jag tror jag kan tala för de allra flesta, vill satsa just på er och stötta er. Behöver ni hjälp, tycker ni att uppgiften blivit för svår: Hör av er till samhället, till sociala verksamheter, till skolor, till folkrörelser. Vi ska ställa upp enbart för att hjälpa till. Vi kommer till er i er hemmiljö. Tillsammans ska vi göra allt för er och era familjer. Vi finns för er trygghet och er harmoni!"

Inget barn föds som brottsling. Inget barn har med sig skjutkunskaper och vapenintresse från moderlivet. Och inget barn är predestinerat att sitta i fängelse.

Men ordet familj hörs ytterst sällan i den politiska debatten. Föräldrar kommenderas och styrs av stat och myndigheter. Staten har gjort sig till överdomare, och individualismen har spårat ur så till den grad att man nära nog bortser från den mest självklara och nödvändiga gemenskapen, familjen. Ordet ”familj” har motats in i ett slags ultrakonservativ fålla. ( Men minns att vänster­mannen Tony Blair såg till så att all brittisk lagstiftning relaterades till hur familjer påverkades)

Lyft oss upp ur denna urspårning, värderade politiker och opinionsbildare. Inse familje­miljöernas oersättliga värde. Auktorisera de små naturliga gemenskaperna. Det är nödvändigt för att främja trygghet och trivsel i vårt samhälle och "i arbetet med att förebygga brott".

Ekonomisk tillväxt i all ära, men vad är den värd om vi samtidigt skjuter itu den och låter rädslan inta kvarter efter kvarter?

Läs även Alf B Svensson: Tiotusen poliser räcker inte – uppfostra barnen från början

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig