08 mars 2021

En tidning på kristen grundKrönikor

Joakim Hagerius: Hur mycket ska en kyrka vända sig mot världen?

Frågan om kontinuitet och förnyelse väntar inte på ett slutgiltigt svar.

Hur mycket ska en kyrka vända sig mot världen?

—   Joakim Hagerius

Filmen ”The Two Popes” har fått mycket uppmärksamhet i tidningar och medier. En ny storfilm av Netflix inför jul och nyårshelgen går naturligtvis inte obemärkt förbi. Men även ämnet gör sitt för att locka publik.

Visst är det en feel-good film med glimrande skådespelarinsatser av Anthony Hopkins som påve Benedikt XVI och Jonathan Pryce som påve Franciskus. Och det är fullt möjligt att beskriva den som ett idolporträtt av Franciskus eller som ”ett beställt pr-jobb efter några jobbiga decennier”, som SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin gör (13/12).

Men stanna inte vid dessa plattityder, det finns mycket mer att hämta. Filmen är sevärd, inte bara för dem som är intresserade av den Katolska kyrkan, utan för alla oss som funderar på kyrkans plats i världen. Konflikten som i filmen utspelar sig i andlöst vackra miljöer som Sixtinska kapellet och Castel Gandolfo kan alla känna igen med erfarenhet från en lokal församling, oavsett samfund.

I ”The Two Popes” ställs påve Franciskus sätt att se på kyrkan och dess uppgift mot påve Benedikt XVI. Berättelsen är fiktiv men regissören Fernando Meirelles har hämtat mycket av det påvarna säger ur deras respektive skrifter, tal och predikningar. Visst har man skruvat till karaktärerna och deras perspektiv en del, men positionerna har viss bäring i verkligheten. Och den teologiska debatt som åskådliggörs är högst aktuell.

I korthet handlar frågan om spänningen mellan tradition och progressivitet.

”Den kyrka som vänder sig för mycket mot världen är inte längre en kyrka” säger Benedikt. Medan Franciskus menar att kyrkan måste följa med sin tid för att inte bli irrelevant.

Och bakom synen på kyrkan skymtar en annan teologisk fråga: Kan Gud ändra sig eller är Gud alltid densamme? Och vad betyder det att Gud är densamme?

För alla som bryr sig om kyrkan är detta grundläggande och centrala frågor.

Det kan vara värt att påminna sig om det självklara: Franciskus är inte Katolska kyrkans sista påve, bara den senaste i raden av många. En påve som kommer följas av fler. Frågan om tradition och progressivitet, kontinuitet och förnyelse är inte en frågeställning som väntar på ett slutgiltigt svar, utan en fråga som ständigt måste hållas levande.

En kyrka som inte vänder sig mot världen blir snart ett museum. En kyrka som bara vänder sig mot världen har inget att bidra med.

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Fler artiklar från Krönikor