28 november 2020

En tidning på kristen grundKrönikor

Bäst i test tröstar bättre än ministrar och experter

Malin Aronsson minns en tid när det fortfarande var helt naturligt att tränga ihop sig i soffan med händerna i samma chipsskål.

Allt omkring oss skenar, men i kväll är det varken statsministern eller epidemiologen som lugnar oss.

—   Malin Aronsson

Schhh! Att inte barn kan fattar att när statsministern talar till nationen måste man vara tyst. Hela familjen sitter i tv-soffan, men vår tio­åring hade hoppats på något helt annat den här söndagskvällen.

– Hallå, vi skulle ju titta på ”Bäst i test”, gnäller hon.

Vår familj älskar programmet ”Bäst i test”. Vi har skrattat oss fördärvade åt hur Marika Carlsson försöker bygga torn av lådor och åt Claes Malmberg som ligger på marken och smäller bubbelplast. Men sådant får stå tillbaka i sådana här tider, eller hur? Efter statsministerns tal blir det programmet Agenda. Orosmolnen fyller hela vårt vardagsrum. Våra tonåringar sitter med, och förstår nog det mesta. Om vaccin som dröjer och antalet dödsfall som ökar. Om krascher på börsen och arbetslöshetssiffror som övergår vårt förstånd. Men efter ett tag har även fjortonåringen fått nog:

– Snälla, ”Bäst i test nu”, suckar han från saccosäcken.

– Schh, säger vi.

Sedan kommer jag att tänka på en annan stund vi haft i den här tv-soffan. Den ligger bara några veckor tillbaka i tiden. Ändå var den i en annan tid. En tid när vi liksom vaskade bekymmerslöshet eftersom vi inte visste hur snabbt saker kan förändras. Det var då, när det fortfarande var helt naturligt att tränga ihop sig med kusinerna, och ha alla händer i samma chipsskål. Vi hade samlats för att se den fjärde deltävlingen av melodifestivalen. Jag minns inte ett enda av bidragen från den där kvällen. Men jag minns en sak: Bäst i Test-programledaren och komikern David Sundins mellanakt. Hans tal och sång om sin roll som lustigkurre. Om hur oviktig den är i förhållande till dem som är barnmorskor, poliser eller förskollärare. Och samtidigt: När en barnmorska kommer hem från dagens pass. Hon är trött och sliten. Hon börjar le, för på tv:n rullar nåt som känns som fest. Kanske "Parlamentet", eller "Bäst i test."

Allt det där sa han innan varken han eller vi visste att vi inom bara några veckor skulle säga "schh" när någon ville ägna sig åt trams. För det kan man väl inte hålla på med nu. Eller?

Plötsligt tar ”Agenda” slut och ”Bäst i test” går i gång i alla fall. Fem minuter senare ligger vi dubbelvikta av skratt åt Anders Ankan Johansson som försöker beställa pizza utan att säga ”pizza”. Allt omkring oss skenar, men i kväll är det varken statsministern eller epidemiologen som lugnar oss. Det är lustigkurrarna David Sundins och Babben Larssons program. Innan nästa test börjar viskar jag en liten tackbön för att de finns. Lustigkurrarna. Jag använder David Sundins egna ord men i kväll riktar jag dem till Gud:

Tackar, tackar, tackar tackar!

Malin Aronsson

Malin Aronsson är redaktör för Dagens relationsmaterial med reportage, intervjuer samt frågespalt till Dagens relationsexperter.

Fler artiklar