19 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Lovsångsgrupp från Zimbabwe tvingades ställa in sin GF-konsert – fick inte visum

För första gången hade Gullbrannafestivalen i år bokat in medverkande från Afrika, men gruppen fick inget visum.

1 av 2

För första gången hade Gullbrannafestivalen i år bokat in medverkande från Afrika. Åtta ungdomar från Zimbabwe utgör lovsångsgruppen I Praise som spelar modern lovsång inspirerad av sin egen kulturella kontext. I Praise var också inbokade till Svenska Alliansmissionens stora UV-scoutläger häromveckan. Men båda engagemangen gick i stöpet då ungdomarna fick nej på sin visumansökan av franska ambassaden i Zimbabwe som handlägger sådana ärenden åt Sverige och andra Schengenländer.

Många människor flyr Zimbabwe på grund av oroligheterna i landet och därför anses sannolikheten att speciellt unga människor inte ska återvända som för stor. Att Svenska Alliansmissionen hade garanterat ungdomarnas uppehälle under tre veckor i Sverige visade sig sakna betydelse.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar