Spel

Dagen recenserar barnspel från 2019

Leta piratskatter, para ihop gulliga monster eller bowla som en viking i ett av årets nya brädspel för barn.

Introduktion Dagens favoriter bland årets nya brädspel

Var först att hitta skatten

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Karibiens guld”
 • Betyg: DDDDD
 • Antal spelare: 2–4
 • Ålder: Från 8 år
 • Förlag: Kärnan

I Karibiens guld ska man bli först med att hitta skatten genom att samla pärlor och kartbitar bland Karibiens öar.

Det är ett tärningsspel som är uppdelat i två olika faser. Först samlar man pärlor och kartbitar, sen dyker man efter skatten. Hittar man den inte får man ge sig ut och samla mer pärlor.

Det är en enkel, men rolig spelidé. Reglerna är lätta att förstå även för barn under åtta år och man kan snabbt börja spela.

Spelet är roligt att spela oavsett hur många man är och dess­utom blir varje spelomgång lite annorlunda än den förra, så det är roligt även efter många spelomgångar.

Kajsa Lowenhielm

Roligt och lärorikt för barn

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “MIG Junior”
 • Betyg: DDDD
 • Antal spelare: 2 eller fler
 • Ålder: 6–14 år
 • Förlag: Play MIG

I MIG Junior gäller det för spelarna att svara rätt på frågor ur fem olika kategorier. Klarar man en fråga får man ett kryss i den kategorin och den som först fått fem kryss vinner.

Vi får börja med att erkänna att vi inte förstod att spelet enbart riktade sig till barn (det står 6–14 år på lådan). Mammor och pappor har spelat med och inte alls vunnit varje gång. Det är också spelets styrka. Genom att en del frågor erbjuder alternativ som endast de yngsta får tillgång till kan spelare med olika ålder tävla – och vinna över varandra.

De tre barnen som råkar vara mellan just 6 och 14 år i vår familj tycker spelet är väldigt roligt. Men de är inte nöjda med att vissa ord är felstavade och att något svar faktiskt inte stämmer med verkligheten. Lärorikt på flera sätt således!

Frida Park

Para ihop gulliga monster

 • “MeMonster”
 • Betyg: DDDD
 • Antal spelare: 2 eller fler
 • Ålder: Från 2 år
 • Förlag: NinjaPrint

MeMonster är ett memory. Men det är ett memory av väldigt hög kvalitet. Korten är tryckta på en stabil kartongtyp med en behaglig rundning av kanter och halvmatt yta, de är lagom stora och ligger bra i handen hos både vuxna och barn. Spelet kommer i en praktisk monsterlåda som är bara precis så stor som den behöver.

Själva memoryt spelas som vanligt, med att finna par av två likadana kort. Bilderna på av roliga monster, som alla har en liten bakgrundshistoria som finns på den medföljande planschen.

Det finns också fyra specialkort med särskilda regler som kan göra spelet mer spännande. Men med barn blir det lätt ”orättvist” med kort som ”Flytt – byt parhög”, ”Tjuv – stjäl ett par”, ”Storm - blanda om högen” och ”Power Up – vänd fyra kort”, eftersom alla inte får samma tur.

Patrik Viklund

Läs mer Dagen recenserar brädspel för hela familjen från 2019

Bowla som en viking

Brädspel, barnspel, recension 2019. Vikingarnas dal från Haba
 • “Vikingarnas dal”
 • Betyg: DDDDD
 • Antal spelare: 2–4
 • Ålder: Från 6 år
 • Förlag: Haba

I Vikingarnas dal ska man försöka vinna den årliga kägeltävlingen genom att slå ner käglor och flytta vikingarna längs bryggan för att samla ihop guldmynt. Det gäller att få ner motståndarna i vattnet och samla in flest mynt innan de tar slut.

Vi tyckte spelet var roligt och lagom utmanande, både med att slå ner tunnor med stenklot och strategiskt när man försöker sabba för andra genom att knuffa ner dem från bryggan. Fint spelbräde med häftiga vikingaskepp att sätta ihop och samla sina guldmynt i. Inte något för den lättstötte då man mer stjälper än hjälper varandra. Lätta regler och uppsättningsinstruktioner. När man lärt sig spelet tar det ungefär 20 minuter att spela.

Vikingarnas Dal blev årets barnspel i Tyskland 2019, ett av spelvärldens finaste priser.

Linnea Buckley

Ha roligt med pruttkudde

Brädspelsrecension 2019: Partyspel.
 • “Doodle Doo”
 • Betyg: DDDD
 • Antal spelare: 2–4
 • Ålder: Från 6 år
 • Förlag: Tactic

Det här är ett enkelt, snabbt och roligt spel som bjuder på många skratt! Spelet går ut på att var och en får en penna och en spelplan i form av ett djur med slingriga tarmar. Där ska man med ögonbindel försöka ta sig fram med pennan utan att rita utanför tarmen. Gör man det trycker övriga på en pruttkudde och nästa spelare får börja rita på sin spelplan. När det gått laget runt och man är tillbaka på tur igen fortsätter man från där man åkte ut senast – först ut vinner.

Varje spelplan är dubbelsidig med en enklare och svårare sida så man kan anpassa till barn och vuxna. Vi var två vuxna och två barn på åtta och tolv år plus en som agerade spelledare och alla hade lika roligt. Spelet med sin enkelhet engagerar både vuxna och barn och med en pruttkudde i centrum kan det inte bli annat än en riktig hit!

Lotta Fahlén

Läs mer Dagen recenserar partyspel och frågesport från 2019

Bygg bokstäver med magneter

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Clicko lär dig bokstäver”
 • Betyg: DDD
 • Antal spelare: 1–4
 • Ålder: 3–7 år
 • Förlag: Clicko

Ett pedagogiskt bokstavsspel för barn där magnetiska trädelar ska sättas ihop till olika bokstäver. Den vinner som lyckas samla flest kort med stjärnor på, men man måste även akta sig för kort med monster, de tar nämligen stjärnorna.

Ett spel som är lätt att lära sig, för den som är någorlunda bevandrad i bokstävernas förlovade land. Det står att spelet är för tre år och uppåt, men min fyraåring, som inte börjat skriva bokstäver än, hade svårt att uppskatta spelet och riktigt förstå hur det gick till. Sexåringen, som just nu lär sig att skriva, tyckte bättre om det, men det blev ingen ny favorit.

Snyggt utformat, med ljusa träfärger och enkla bilder på korten (färgen ska tydligen vara ekologisk också). Men kanske lite väl färglöst för barnen. Skulle funka bra som ett lärande spel i skolans yngre klasser.

Josefin Lilja

Samla gullpengar och akta dig för Dunder-Karlsson och Blom

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Pippi Långstrump Inte stöta golvet-spelet”
 • Betyg: DDD
 • Antal spelare: 2–4
 • Ålder: Från av 5 år
 • Förlag: Kärnan

Med fem kort och en tärning hoppar karaktärerna Tommy, Annika, Pippi och Herr Nilsson runt på bord, stolar, hyllor och Lilla gubben på spelbrädet utan att ”nudda golv”.

Den som har tur och slår en stege på tärningen får ta två "gullpengar" från kappsäcken. Risken finns dock att Dunder-Karlsson och Blom dyker upp och stjäl en gullpeng. Den som lyckas få tag i flest "gullpengar" vinner.

Spelet är enkelt och kan med fördel passa för något yngre barn än den rekommenderade åldern fem år, då man inte behöver kunna läsa utan endast följa bilderna på korten, brädet eller tärningen. Vår sexåring tyckte att det var extra roligt när Dunder-Karlsson och Blom dök upp och snodde mammas eller pappas gullpengar.

Dock är spelet lite väl enkelt och efter bara ett par omgångar tröttnade våra barn. Bäst och roligast är nog detta spel för fyra–femåringar.

Felicia Ferreira

Leta efter liv i skogen

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Skogen Memory”
 • Betyg: DDD
 • Antal spelare: Minst 2 spelare.
 • Ålder: Från av 2 år
 • Förlag: NinjaPrint

Ett memory av klassiskt slag kompletterat med fyra specialbrickor av typ ”Storm. Rör om alla brickor på bordet.”

Ingen bruksanvisning följer med, men det är knappast behövligt. De runda brickorna är stadiga och lätta att hantera även för små händer. De tecknade bilderna är snygga och tydliga, förpackningen i form av en pappburk är stabil.

För barn som gillar memory och vuxna som vill ha ett osökt tillfälle att samtala om vilda djur, fåglar, insekter och svampar fyller spelet en funktion. Men varför den medföljande planschen med bilder på sådant som finns i den svenska skogen bara anger de latinska namnen är ett mysterium. Få barn i memoryåldern torde ha förutsättningar att lära sig att den åttafläckiga praktbaggen benämns Buprestis octoguttata eller att Columba oenas är en duvhök.

Elisabeth Sandlund

Läs mer Dagen recenserar strategiska brädspel från 2019

Alfons Åberg och hans kompisar åker tåg

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Alfons Åberg Tågspel”
 • Betyg: DD
 • Antal spelare: 2–4 spelare.
 • Ålder: Från av 4 år
 • Förlag: Kärnan

Följ med Alfons Åberg och tre av hans vänner när de kör tåg. Längs med tågbanan står en rad av karaktärerna från Alfons Åberg uppställda. Ni startar vid stationen och varje spelare blir tilldelad två av de passagerare som han eller hon ska hämta upp. Under resans gång får du ofta fel passagerare, vilka du då måste bli av med. Den som först har hämtat upp sina passagerare ska så snabbt som möjligt ta sig till stationen och väl framme där har man vunnit.

Alfons Åberg Tågspel är ett väldigt enkelt spel, och en omgång kan gå snabbt. Båda gångerna vi spelade gick på under tio minuter. Även vår treåring kunde med lite hjälp vara med. Det är ett småtrivsamt spel även för de minsta. Minus för att de spelpjäser som ska föreställa passagerare inte känns särskilt hållbara, vilket är negativt när man ska spela spel med små barn.

Martin Einald

Hitta färgglada kaniner med de alla minsta

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Kurragömma med Lilla Kanin”
 • Betyg: DD
 • Antal spelare: 1 spelare och 1 spelledare.
 • Ålder: Från av 18 månader
 • Förlag: Peliko

Kurragömma med Lilla Kanin är det enda spel jag sett som har en åldersgräns på 18 månader, vilket gjorde att jag var väldigt intresserad att testa det eftersom det var första gången jag skulle kunna recensera ett spel ihop med min dotter. Det är mer en lärorik aktivitet att utföra med ditt barn än ett faktiskt spel, där barnet får öva på färger och på att minnas detaljer på de roliga kaninerna. Som sådant fungerar det bra så länge en vuxen eller ett äldre barn kan vara med, men tyvärr är komponenterna mer söta än hållbara – lämnar du spelet framme för din tvååring att leka med själv är risken stor att du snart bara har trasig kartong och lösa tygöron kvar.

Jakob Ihfongård

Läs mer Dagen testar barnspel 2018

Var den snabbaste sköldpaddan i mål

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Sköldpaddsloppet”
 • Betyg: DD
 • Antal spelare: 2–5
 • Ålder: Från 5 år
 • Förlag: Kärnan

I Sköldpaddsloppet vill du vara den första sköldpaddan att ta dig till salladen. Börja med att lotta vilken av sköldpaddorna som är din, vilket är hemligt för de andra. Alla får ett antal kort, som visar hur långt sköldpaddor med olika färger får gå. När det är din tur väljer du ett av korten och lägger ut, och sen får du dra ett nytt kort. Sköldpaddan kan hoppa upp på ryggen på en annan och åka med en bit. Den som först kommer till salladen vinner och då avslöjar alla spelare vilka sköldpaddor de här. Om flera sköldpaddor i en hög går i mål samtidigt är det den sköldpadda som är underst i högen som vinner.

Det går att utveckla och få mer utmaning i spelet, genom att till exempel inte veta vilken färg man är eller att slumpvis dra ett kort i taget och hoppas på sin färg.

Vi tyckte det var lite tråkigt om man inte gjorde om reglerna och det var roligare att spela med fler än tre. Ett spel som passar barn mellan fyra och sex år.

Lina Eriksson

Kasta Greta Gris i gyttjebadet

Brädspelsrecension 2019: Barnspel.
 • “Greta Gris gyttjebad”
 • Betyg: D
 • Antal spelare: 2–4 spelare.
 • Ålder: Från 3 år
 • Förlag: Tactic

I detta spel ska man kasta en liten Greta Gris-figur i en plastskål full med plastbitar som föreställer lera. Gretafiguren ska landa i leran, och leran ska skvätta över och träffa fem stora spelplattor med Gretas vänner och familjemedlemmar på. Den som skvätt lera på alla plattorna först vinner.

Spelidén kändes lovande: Kasta, skvätta och träffa var ett enkelt koncept och treåringen som testade spelet var helt med på noterna. Tyvärr tröttnade han snabbt eftersom det inte bjöd på någon mer utmaning. Det tog bara några minuter innan den lilla Greta Gris-dockan var roligare att leka med än att fortsätta spela. Och då gick figuren sönder ...

För barn som gillar höga smällar och lite kaos kan spelet vara roligt, men eftersom dockan inte höll för att kastas känns det som ett spel man kan klara sig utan.

Ellinore Wolf

Läs mer Recension av ”Jag är Junior ... Alias”

---

Tips på bra brädspel för barn

Fyra spel för barn i olika åldrar.

 • Dinosauriespelet: Snyggt, pedagogiskt, snabbt att spela och perfekt för barn som är fem–sex år gamla. Dagen recenserade Dinosauriespelet den 13 november 2019.
 • Karibiens guld: Det finns en anledning till att Karibiens guld fick Guldtärningen som årets svenska barnspel i år. Vår recensionsfamilj var lyriska och delade ut en av få femmor i årets test.
 • MIG Junior: Smart frågesport som gör det möjligt för yngre och äldre barn (och vuxna) att ha lika stor chans att vinna.
 • Vikingarnas dal: Bowla med stenklot och knuffa ner de andra vikingarna i vattnet. Bra träning för att inte bli arg när någon sabbar för en.

---

Fler artiklar för dig