20 juni 2021

En tidning på kristen grundKultur

Skivrecension: ”Dricker vatten ur en bäck” av Magnus Bodin är en studie i hopp

Magnus Bodin
"Dricker vatten ur en bäck"
Talking Music
Betyg: 3 av 5

Fjärde albumet för Magnus Bodin­ har dröjt bra länge. Nästan tio år sedan sist, men tro inte för den skull att den rockande diakonen legat av sig. Tvärtom. ”Dricker ur en bäck” är en vital samling sånger som kännetecknas av ett genomgående positivt anslag.

Bodin levererar medryckande gitarrbaserad poprock med enkla effektiva refränger som är lätta att tralla med i. Framför allt finns det en värme i Magnus Bodins tilltal, en medmänsklighet som är lätt att härleda när man vet vad han brinner för. För ett bra tag sedan var Bodin med och startade ett kafé för hemlösa i Stockholm och om det handlar låten ”Säg något snällt”, första singeln från albumet och ett av skivans starkaste spår. ”Vill väl” är en annan låt i samma anda som jag gillar skarpt. Gillar också skarpt när han bryter det musikaliska mönstret i ”En stjärna är du för mig”, en tillbakalutad Bo Kaspers-doftande duett med Irma Schultz Keller.

Hos mig är det främst de svenska sångerna som fastnar (tre av tio är på engelska). Där känns Magnus Bodin mest hemma, både som sångare och som textförfattare. I dystra tider som dessa har livsbejakande rockpoeter en viktig uppgift att fylla. Speciellt om de, likt Magnus Bodin, drivs av en obändig ”pay it forward-filosofi”. ”Dricker vatten ur en bäck” är en platta som visar att det finns hopp för mänskligheten.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar