Kultur

Musikrecension: David Åhlén gräver – och hittar – guld

Dagen recenserar David Åhléns "My face will shine".

David Åhlén "My face will shine" EP, skivomslag

”My face will shine”

Artist: David Åhlén

Betyg: 5 av 5

Skivbolag: Jivvär

Ordspråket ”Gräv där du står” ges ibland som råd till skapande män­niskor. En uppmaning att gräva på djupet för att hitta nya lager både i sig själv och i konsten. En fördjupning som kan ge ökad frihet.

Ungefär så uppfattar jag David Åhléns musikskapande. Han står kvar på samma plats sedan första albumet ”We sprout in Thy soil”: innerliga, till synes lätt svävande hymner, med falsettsång i gränslandet sakralt och indiepop. På de två efterföljande albumen, liksom i duon 1921, har han grävt allt djupare på den platsen – såväl musikaliskt som i den judisk-kristna mystik som präglar texterna – och varje gång har han hittat nya lager och musiken öppnat upp sig mot nya horisonter.

På nya EP:n ”My face will shine” har grävandet resulterat i den mest storslagna versionen hittills av hans lovsånger, där bland andra Gotlands gosskör och violinisten Lisa Rydberg ger starka bidrag till helheten. Tillsammans med producenten Manne von Ahn Öberg har David skapat ett litet mästerverk med stor detaljrikedom. ”Deep calls to deep”, sjunger David med ord ur Psaltaren – och genom skivan går ett längtansfyllt rop som musiken välkomnar mig att göra till mitt. Det är musik att omfamnas av och låta sig uppfyllas av.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig