24 november 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Barn leker kyrka mitt i staden

I centrala Uppsala ligger Klosterparken – en medeltidsinspirerad stad i miniatyrformat. Längst in finns ett vackert utformat kor, som en liten kyrka, med bänkar framför. Kommer man nära får man höra sakral musik.

Den som besöker en av Uppsala kommuns nyaste lekparker, Klosterparken, har möjlighet att få leka gudstjänst, vid ett vackert utformat kor med ett altare i sten och små bänkar framför. Koret, som ser ut som att det skulle kunnat vara hämtat från en riktig kyrka, utgörs av en Kristusbild i mosaik med fönster på sidorna som prytts med bilder av Franciskus och jungfru Maria. Går man närmare kan man dessutom få höra sakral musik, med sång från munkar. På en av de bakersta bänkarna har en stor träsnigel och en träbäver slagit sig ner, som för en stunds rekreation.

Lekparken invigdes i somras och ligger på en historiskt speciell plats, på Klostergatan i Uppsala. Här har man nämligen gjort utgrävningar och funnit ruinerna av en medeltida kyrka, uppförd av franciskanerna som fanns i Uppsala på 1200-talet och en bit framåt. Lekparken, med kyrko-koret, ligger på samma plats där kyrkan fanns. Då var det så kallade “gråbröder” som “lekte” inför Guds ansikte – i dag får Uppsalas barn möjlighet till detsamma.

Men det är inte alla som uppskattar den sakrala munksången. Ellen Wejderstam Silén, som bor i närheten, kommer ofta till Klosterparken för att leka i de små husen. Men när hon närmar sig koret skulle hon helst slippa musiken som sipprar ut ur högtalarna.

– Det låter illa, förklarar hon för Dagen.

---

Fakta: Klosterområdet i Uppsala

  • I Uppsalas centrala delar låg tidigare ett franciskankloster, mellan åren 1247 och 1527, bebott av katolska munkar.
  • Klosterområdet blev 1972 föremål för en omfattande arkeologisk utgrävning och man fann rester av klostret vilket gjorde att man byggde nya murar på samma plats och anlade en ny krydd- och medicinalgård vars växter tros vara liknande de som franciskanermunkarna odlade.
  • Sommaren 2020 invigdes den nya lekparken som visar upp en medeltida stad i miniatyr, med bland annat apotek, handelsbod och gudstjänstplats.

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar